2011. gads sieviešu basketbolā

30.12.11
Jānis Kacēns, sieviešubaskets.lv

Aizvadītajā gadā sieviešu basketbols piedzīvoja gan priekus, gan bēdas, gan pārsteigumus, gan skandālus. Par to visu vairāk šajā atskatā.

Domājot par sieviešu basketbolu Latvijā par galveno notikumu uzskatāms Eiropas Čempionāts Polijā. Latvijas valstvienībai šis bija pirmais lielais turnīrs bez Anetes Jēkabsones-Žogotas sastāvā kopš 1999. gada (2001. un 2003. gada Eiropas Čempionātiem izlase gan nekvalificējās).

Pirms turnīra nekas neliecināja, ka ir pamats cerībām uz kaut ko – zaudējums pirmajās piecās pārbaudes spēlēs, sagrāve pret Lietuvu, zaudējums novājinātai Slovākijas izlasei. Arī turnīra sākums par neko labu neliecināja – bezspēcīgs zaudējums spēles izskaņā Grieķijas izlasei – komandai, kuru mūsu trenerim vajadzēja pārzināt pilnībā un attiecīgi arī sagatavot komandu. Nākamā spēle bija pret Franciju – komandu, kura savā pirmajā spēlē pazemoja Horvātiju. Tieši šī spēle pret Franciju nodemonstrēja labo Elīnas Babkinas spēlē – ātrumu un spēju gūt punktus, kas bija izšķirīgi dodot iespēju izlasei kvalificēties nākamajai kārtai. Diemžēl pārējais turnīrs nodemonstrēja Babkinas galveno trūkumu – nespēju rūpēties par bumbu – viņa bija turnīra vadošā kļūdu pieļāvēja.

Izlase kvalificējās otrajai kārtai pēc tam kad atspēlēja piecpadsmit punktu deficītu pret Horvātiju. Pēc zaudējuma pirmajā spēlē negaidīta bija došanās otrajā kārtā ar divām uzvarām. Iekļūšana labāko astotniekā tika garantēta nākamajā spēlē pret Poliju. Kā izrādījās tā bija pēdējā uzvara visā turnīrā – turpinājumā zaudējums Spānijai, kas cīnījās par iekļūšanu ceturtdaļfinālā, Melnkalnei spēlē par pirmo vietu grupā, Krievijai ceturtdaļfinālā, otreiz pret Horvātiju atspēlēt deficītu neizdevās un turnīrs noslēdzās ar zaudējumu bezjēdzīgā spēlē lietuvietēm.

Ārpus Latvijas izlases dalības Eiropas Čempionāts bija zīmīgs ar Krievijas uzvaru tajā, lai gan pēc pirmajām sešām spēlēm tā neizskatījās (droši vien palīdzēja Ilona Korstin dusmu izgāšana pret britu spēlētāju). Melnkalne, Horvātija un Turcija pārsteidza ar saviem veiksmīgajiem startiem kamēr Spānija un Baltkrievija šokēja ar neiekļūšanu ceturtdaļfinālos. Eiropas elites sabiedrībā sevi apliecināja tādas jaunās spēlētājas kā Jeļena Daņiločkina no Krievijas (turnīra MVP) un Katerina Elhotova no Čehijas.

Runājot par vasaru nevar nepieminēt Latvijas jaunatnes izlašu startus. Medaļām bagātākā U20 izlase visu gatavošanās ciklu pavadot bez Sabīnes Niedolas un spēlējot bez divām no saspēles vadītājām neko vairāk par izkļūšanu no pirmās kārtas nespēja. U18 un U16 izlasēm samērā reāla izskatījās izkļūšana no B divīzijas, bet beigās abām komandām pietrūka vienas uzvaras šai mērķa sasniegšanai. Tiesa, runājot par jaunatnes izlasēm jāsaprot, ka mums nav sistēma un resursi kā tādās valstīs kā Francija, Spānija vai Krievija, tāpēc jāpriecājas par talantiem, kas var nest pienesumu pieaugušo izlasei kādreiz nākotnē. Jaunatnes komandās tādi bija vairāki – uz izlases sliekšņa jau atrodas Kristīne Vītola, vienaudžu vidū interesanti izskatījās Guna Lagzdiņa, 2020. gada Olimpiskajā ciklā pienesumu izlases aizsardzības līnijai var pienest Kitija Laksa un Kate Krēsliņa.

Jauniešu basketbola pasaulē triumfēja ASV uzvarot gan Universiādē Ķīnā, gan U19 Pasaules Čempionātā Čīlē. Eiropā divos no trim čempionātiem triumfēja Spānija liekot pievērst uzmanību tādām nākotnes potenciālajām Eiropas basketbola zvaigznēm kā Astou Ndour un Queralt Casas. U18 un U16 čempionāti liecina, ka tuvāko gadu laikā Beļģija ir gatava atgriezties sieviešu basketbola elitē ar jauno talantīgo centra spēlētāju Emma Meessemann kā centrālo figūru.

Klubu, kuros spēlēja un spēlē Latvijas basketbolistes, sniegums vērtējams kā labs, lai gan pašu spēlētāju spēle varēja būt labāka. Anete Jēkabsone-Žogota, pārejot no “Sparta&K” uz Stambulas “Fenerbahce” un turku komandas sastāvā izcīnot Turcijas čempiontitulu un izstājoties Eirolīgas ceturtdaļfinālā, vairāk nespēlēja nekā spēlēja, kas īpaši neatšķīrās no viņas laika Maskavas “Sparta&K”. Vasarā Jēkabsone-Žogota pārcēlās uz Jekaterinburgas “UGMK”, kur sezonu sāka spēlējot daudz un labi.

2011. gadu rezultatīvi un ar garu uzvaru sēriju Polijā iesāka Elīna Babkina un Gdiņas “Lotos”, kas lika viņu pamanīt Turcijas čempionēm “Fenerbahce”. Babkinas spēle un nespēle “Fenerbahce” sastāvā pirmajā sezonas pusē liek domāt, ka lēciens uz elites komandu bija pārsteidzīgs un ne gluži atbilstošs viņas varējumam.

2011. gada labākais sniegums klubu līmenī noteikti pieder Zanei Tamanei, kura bija “EuroLeasing Sopron” līdere pēc tam, kad “Fenerbahce” izpirka Angel McCoughtry. Eirolīgā “EuroLeasing” lieliski cīnījās ar Spānijas grandu “Ros Casares”, liekot astotdaļfinālu sērijai ilgt maksimālo ilgumu – 3 spēles. Ungārijā “EuroLeasing” pēc smagām spēlēm ar “Pecs 2010″ spēja izcīnīt gan Ungārijas kausu, gan čempiones titulu.

Tik labi negāja citām izlases spēlētājām – Pirms došanās uz “Bourges Basket” samērā viduvējā Ungārijas komandā lielisku statistiku krāja Ieva Kubliņa. Aija Putniņa “Arras” sastāvā uz laukuma tuvojoties sezonas beigām parādījās arvien retāk. Līdzīgs pavasaris bija arī Sabīnei Niedolai un Aijai Brumermanei. Ja vasarā Brumermane kļuva par rezervisti daudz labākā komandā un Aija Putniņa turpina spēlēt līdzīga līmeņa komandā, tikai daudz vājākā čempionātā, tad pēc Sabīnes Niedolas pieprasījums bija mazs (jeb neatbilstošs spēlētājas vēlmēm). Skaidrojums tam samērā elementārs – augsta līmeņa profesionālā Eiropas basketbolā spēletājai ar viņas auguma parametriem spēlēt kā ceturtajam numuram ir par maz, bet priekš trešā numura pietrūkst meistarības. Ne bez skandāliem uz Spāniju no “TTT” pārvācās Kristīne Kārkliņa, kur gan viņa šo gadu ir aizvadījusi atzīstamā līmenī.

Skatoties starptautiski šis bija pirmo reižu gads. Pirmo reizi NCAA triumfēja “Texas A&M”, pirmo reizi FIBA Eirolīgā uzvarēja Salamankas “Halcon Avenida”, pirmā uzvara Eirokausā kādai no Izraēlas komandām – “Elitzur Ramla”, pirmo reizi WNBA uzvara Minesotas “Lynx”.

Klubu līmenī Latvijā dominēja “TTT Rīga”, kas LSBL ietvaros nezaudēja nevienā spēlē 2011. gadā. Protams bez pienācīgiem sparinga partneriem vietējā līmenī, sekas varēja izjust starptautiski – divi zaudējumi divās Eirolīgas spēlēs un nespēja, spēlējot tikai ar Latvijas spēlētājām, iekļūt Baltijas līgas “Final Four’”.

Kā ierasts, neiztika arī bez skandāliem. Latvijas mērogā tas sākās ar parsportu.lv mākslīgi radīto skandālu ap Kristīni Kārkliņu un “TTT Rīga”, kas neļaujot spēlētājai taisīt pēdas operāciju, lai viņa varētu piedalīties Eiropas Čempionātā. Cik zināms, operācijas nebija, spēlētāja nospēlēja otro pusi sezonas Spānijā un bija pietiekami vesela, lai būtu starp Latvijas izlases ārējās līnijas līderēm Eiropas Čempionātā. “TTT” gan arī nav enģeļi un kā izrādas vēl pirms mēneša nebija norēķinājušies ar Kārkliņu par aizvadīto sezonu. Tas gan nav nekas jauns ne Eiropas, ne Latvijas sieviešu basketbolā – gada sākumā arī daža laba “SK Cēsis” bijusī ārzemniece nebija saņēmusi pilnu samaksu par 2009./10. gada sezonu.

Lai gan dzeltenā prese tam nepiekritīs, negribas Elīnas Dillones izteikumus saukt par skandaloziem, tā drīzāk bija komēdija. Gada sākumā šī kundze caur aģenti izplata preses relīzi, ka pamet profesionālu komandu Spānijā, lai dotos iekarot WNBA. Acīmredzot nepalīdzēja, jo komandas nestājās rindā uz viņas pakalpojumiem. Aklimatizējusies un pieradusi pie ASV izmantotajām bumbām spēlētāja devās uz pāris brīvo aģentu nometnēm. Protams arī apmeklējot tās neiztika bez pašreklāmas – ASV populārākajā sieviešu basketbola forumā rebkell.net spēlētāja vai kāda viņai tuvu stāvoša persona ķerās pie spēlētājas reklamēšanas, bet arī tas neizdevās – pēc kritikas izdzirdēšanas foruma dalībnieki tika nosaukti par masturbētājiem, bet zvani no WNBA menedžeriem vēljoprojām nebija. Neticis WNBA, Napoleons devās iekarot Latvijas izlases nometni. Nepagāja pārāk ilgs laiks un arī tas piedzīvojums beidzās. Protams, arī tas notika dēļ pulksteņiem un sarunām ģērbtuvēs nevis dēļ tā, ka konkurentes par vietu sastāvā trīs gadus trenējās un spēlēja nevis audzināja bērnus un ķerstīja Trajkovičus. Lai atriebtos par netaisnību Dillone paziņoja, ka gatavojas pāriet uz Latvijas sīvās konkurentes Igaunijas valstvienību, bet, kā izskatas, Igaunijā par sasniegumiem Latvijas komēdijas industrijā pilsonību nedod. Arī gadu noslēgt spēlētāja nespēja, neliekot par sevi runāt vai, atkarībā no skatu punkta, smieties, solot tiesāties par nezin ko un taisīt mājaslapu, kurā stāstīšot visu kas uz sirds par Latvijas izlasi. Tā nu jau vismaz pusotru mēnesi top mājaslapa, kuru jebkurš mūsdienu skolnieks varētu uztaisīt 20 minūšu laikā.

Bez skandāliem neiztika arī starptautiski. Diana Taurasi un Monique Coker tika apsūdzētas aizliegtā preperāta modafinila lietošanā kamēr viņas spēlēja Turcijā. Par laimi priekš Coker, Taurasi varēja atļauties samaksāt 50 tūkstošus ASV dolārus speciālistam, kurš atradās klātienē B proves pārbaudē un fiksēja nepareizu procedūru un rezultātu pārbaudi, kas rezultējās ar laboratorijas slēgšanu un vairāku sportistu, to vidū arī abu basketbolistu, attaisnošanu. Taurasi pēc tam sacēla vēlvienu vētru Turcijā, parakstot līgumu ar “Fenerbahce” nīstāko pretinieku “Galatasaray”. Neatejot no Turcijas nevar nepieminēt Angel McCoughtry komentāru sociālajos tīklos par Laszlo Ratgeber, kurš esot rasists. Turcijas futbola totalizatoru skandāla izmeklēšanas laikā publisks kļuva fakts, ka komandas prezidents domāja, ka Ratgeber apzināti darījis visu, lai “Fenerbahce” zaudētu Eirolīgas ceturtdaļfīnālā, kas varētu būt viens no iemesliem kāpēc Dikeolakosam bija iespēja kļūt par turku superkomandas galveno treneri. Daudz mazāka līmeņa skandāli bija starp tādām amerikāņu basketbolistēm kā Plenette Pierson un Renee Montgomery un Eiropas komandām par kavētām algas samaksām. Nevar arī nepieminēt Cappie Pondexter ”izglītoto” viedokli tviterī par zemestrīces Japānā iemesliem. Un tad vēl spēlētāju streiks Izraēlā, kas nezin kāpēc neizpelnījās tādu popularitāti, ka lokauts ASV.

Domājot par starptautisku jautrību nevar nepieminēt Elīnas Babkinas draftēšanu, kas WNBA fanu vidū tikai nostiprināja pārliecību, ka “Sparks” menedžere Penny Toler ir neadekvāta savu pienākumu izpildei. Tā kā viņa parādīja, ka viņai nav svarīgi vai spēlētāja ko viņa draftē maz drīkst tikt draftēta, asprātīgākie jau izsaka prognozes, ka 2012. gadā tiks draftēta Marija Stepanova, Amaya Valdemoro vai arī viņa draftēs pati sevi.

Ja skumjākā ziņa Latvijas sieviešu basketbolā šogad bija par Guntas Baško un Ievas Kubliņas aiziešanu no valstvienības (arī Jēkabsonei-Žogotai vajadzētu to oficiāli paziņot nevis ik ziemu likt cerēt, ka varbūt viņa uzspēlēs), tad starptautiski tā nepārprotami bija leģendārās polietes Malgorzata “Margo” Dydek nāve pēc sirdstriekas, nepamostoties no medicīniski inducētās komas. Tikai 37 gadus vecā sportiste bija stāvoklī ar trešo bērniņu. ASV uzmanību izpelnījās arī “Oklahoma State University” galvenā trenera un viņa asistentes nāve aviokatastrofā dodoties vērot potenciālās studentes vidusskolnieču vidū. Kā šoks sieviešu basketbola pasaulei bija leģendārās “University of Tennessee” treneres Pat Summit paziņojums, ka viņa sirgst ar demenci, jeb kā tā tiek saukta tautā – plānprātību.


Prognozes 2012. gadam
(kuram gan nepatīk likt sev izskatīties kā muļķim nākamā gada laikā kad nekas no prognozētā?)

- Latvijas izlase kvalificējas Eiropas Čempionātam nevis tāpēc, ka Itālijā notiek paaudžu nomaiņa, bet gan tāpēc, ka Grieķijā nav paaudzes kam nomainīt esošo paaudzi.

- U20 izlase spēlējot bez vairākām koledžu spēlētājām pirmajā grupu turnīra kārtā uzvar Baltkrieviju, paliekot A divīzijā, bet tālāk nekur netiekot.

- Viena no U16 vai U18 izlasēm nokļūs A divīzijā.

- Sieviešu Eirolīgā uzvarēs “Ros Casares”. Favorītes “Fenerbahce”, “Galatasaray”, “Perfumerias Avenida” nebūs gatavas aizvadīt vienlīdz augstā līmenī trīs spēles trīs dienās, jo spēlē praktiski bez soliņa, “UGMK”, kā ierasts pēdējos gados, sapīsies savās kājās un kārtējo reizi izgāzīsies sezonas svarīgākajās spēlēs.

- Minesotas “Lynx” sāks jaunu dinastiju atkārtoti uzvarot WNBA.

- Par spīti tam, ka austrālietes cītīgi gatavojās visu vasaru kamēr amerikānietes bumbulēja WNBA, Olimpisko spēļu finālā gods zaudēt ASV būs Krievijas izlasei.

- Ja tas nenotiks janvārī, tad vasarā Elīna Babkina būs spiesta pārvākties uz zemāka līmeņa, bet Eirolīgas, komandu. Pēc katastrofālās sezonas vienīgā komanda, kas būs gatava uz viņu paskatīties treniņnometnē būs Talsas “Shock”, bet par cik Talsa ir ASV versija Challes-les-Eaux pilsētai, Babkina atteiks un atliks savu pirmo mēģinājumu debitēt WNBA.

- sieviesubaskets.lv turpinās būt otra nelasītākā mājaslapa par Latvijas sieviešu basketbolu, bet tas tikai tāpēc, ka “jumtalapa” pārkvalificēsies uz kino recenziju rakstīšanu vai būs spiests pārdot datoru, lai samaksātu kaudzi sodu par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes (paldies viņa talantu “cienītājai”, kas aizvadītajā gadā tvītoja šādu novērojumu).

- Latvijas sporta žurnālistikā par sieviešu basketbolu turpināsies tendence, ka kamēr par to nav rakstījis Noviks, tikmēr tas nav noticis (nē, man nekremt, ka ziņu par Ievas Kubliņas jauno komandu šovasar masu medijos pēc Novika raksta nonāca tikai nedēļu pēc tam, kad to paziņoja komanda un Latvijas tautai pieejamu padarīja šī necilā lapa. Kas tev liek domāt, ka es to vairs atceros?).

- Lasītājiem, kas brīnumainā kārtā ir pārvarējuši iepriekšējos 1800 vārdus vai nejauši nonākuši raksta nobeigumā tiek piedāvātas sieviesubaskets.lv gada balvas. Pateicoties visiem sponsoriem, kas salīmējuši banerus visos šīs lapas stūros varam atļauties sportistēm balvā piedāvāt virtuālu keksu – lai saņemtu balvu uzvarētājām jāspiež šeit.


Latvijas gada basketboliste: Zane Tamane. Starp kandidātēm bija arī Anete Jēkabsone-Žogota un Elīna Babkina, bet vienai bija vājš gada sākums, otrai – gada beigas. Tamanei šajā periodā daudz vienmērīgāks augsta līmeņa sniegums.

Uzlecošā zvaigzne: Zane Jākobsone. Varbūt tas bija momentāns uzplaiksnījums, bet grūti iedomāties, ka kāds pirms gada, kad viņa spēlēja LSBL pastarītē “SK Cēsis”, būtu atļāvies domāt, ka viņa tiks izlases divpadsmitniekā.

Pazudusī zvaigzne: Dita Krūmberga. Spēlētāja 7 mēnešus (!!!) ved kārtībā savu veselību, Noviks tikmēr intervē tīnes. Starp kandidātēm arī Elīna Dillone – pamēģiniet atrast kaut ko par viņas gaitām FIBA Eirokausā iekš sportacentrs.com.

Gada tvītotāja: Neizšķirts starp Katrīnu Epneri (@epnerite), Andu Eibeli (@AndaAE) un Ievu Jansoni (@Dzho_). Iemesls neizšķirtam ir tas, ka katrs no šiem tvitera kontiem dod ieskatu dažādos basketbolistes karjeras posmos – vai tas būtu mācības skolā un jaunatnes basketbols, studijas ASV un studenšu basketbols vai arī profesionālais basketbols.

Gada aktrise: Elīna Dillone. Vairāk komēdijas nekā drāmas, bet izklaides noteikti netrūka.


Priecīgu visiem Jauno 2012. gadu!
(ja nu kāds cits bez maniem ģimenes locekļiem, kas šo lasa aiz žēluma pret mani, ir ticis tik tālu)