06.10.07 EČ 1/2-fināls : Latvija - Krievija

.
Labi, ka 07.10.07 neiznāk avīzes :)
EČ pusfināls : Latvija - Krievija 36:67 tvLIVE-krogs
komentāri : delfi , esp1 , esp2 , apo , tvne .
Fotogalerija : delfi .
---


PĒC SPĒLES.

---


09.10.07 Pressbal.by
Дмитрий ГЕРЧИКОВ, Александр ДОБРИЯН

Чтобы поддержать прибалтийскую сборную в медальных разборках, на побережье Адриатики прилетел президент страны Валдис Затлерс. Правда, его присутствие не помогло питомицам Айнарса Звирждиньса одолеть россиянок в полуфинальной дуэли. Хотя начали латышки неплохо: выиграв первую четверть, команда не уступала маститым конкуренткам ни в движении, ни в скорости мысли. Схема, привитая коучем, оказалась камнем преткновения для академичных француженок, и, думалось, вполне может стать крепким орешком для дружины Игоря Грудина. Однако уже во втором периоде наши восточные соседки закружили такую темповую карусель, что прибалткам оставалось лишь всякий раз скрежетать зубами от досады при выводе мяча из-за лицевой линии после пропущенной атаки. Поскольку подобная процедура повторялась излишне часто, сборная Звирждиньса предпочла поберечь клыки и резаки для воскресной бронзовой разборки. Во второй половине матча балтийки откровенно “сливали” воду и, скорее, занимались ОФП, нежели сражались за выход в финал. Расчет сэкономить силы подкреплялся турнирным графиком: латышки имели двухчасовое преимущество отдыха перед конкурентками из Беларуси.


---

Pārpublicēts raksts
08.10.07 laikraksta Diena pielikums Sporta Diena
Krievija aizšķērso Latvijai ceļu uz finālu
Ivo Jirgens

Stāties pretī basketbola lielvalstu izlasēm varam tikai ar visu labāko spēku absolūtu mobilizāciju un optimālu fizisko kondīciju. Eiforiju pēc Latvijas dāmu uzvaras Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā pār Franciju izgaisināja smagais zaudējums Krievijai pusfinālā - 36:67. Otrajā pusfinālā Spānija ar 70:54 uzvarēja Baltkrieviju.

«Disciplinēta komanda, kam patīk ilga bumbas izspēle uzbrukumā un kurai ir viena izteikta līdere - Žekobzone,» Krievijas izlases galvenais treneris Igors Grudins pirms pusfināla mača ar Latviju šķietami atgriezās četrus gadus senā pagātnē, kad ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu strādāja kopā franču klubā Mondeville. No turienes savdabīgā Anetes uzvārda izrunas versija, ko krievu žurnālisti savstarpējās sarunās noīsinājuši līdz Kobzon. Nebūt ne vieglo uzvaru ceturtdaļfinālā pār Lietuvu Grudins skaidroja ar spēles augsto cenu.

Latvijas izlases pārstāvji pirms mača viesa cerību, ka ārsti ir izdarījuši maksimālo un Jēkabsone pusfinālam būs gatava pat vairāk, nekā bija cerēts. Iesildoties Anete gan ik pa brīdim atgriezās dakteru aprūpē. Tomēr Esam un būsim tie labākie, fanu atbalsts no tribīnēm (skaitliski zaudējām, skaniski gan ne) un nodziedāta Latvijas himna sagatavošanos mačam ļāva pabeigt labā noskaņojumā. Tik kareivīgā, ka treneris Ainārs Zvirgzdiņš pēc Guntas Baško high five tikko noturējās kājās...

Spēles gaita: 5:2 (3.min.), 10:4 (4.), 15:7 (6.), 17:18 (11.), 21:18 (13.), 21:29(21.), 24:29 (23.), 29:48 (31.), 30:54 (33.), 32:62 (37.), 36:67.

Kad pirmās ceturtdaļas beigās Anete Jēkabsone jau bija savākusi astoņus pun­ktus un Ieva Kubliņa pēc izcīnītās atlēkušās bumbas Lat­vijas izlases pārsvaru palielināja līdz 17:10, šķita piepildāmies pašas optimistiskākās prognozes par pusfināla sižetu. Diemžēl tas ari palika augstākais punkts Latvijas komandas lidojumā.

Nepatikšanas sākās ar Abrosimovas veiksmīgo iesaistīšanos spēlē, kas gan aktivizēja Krievijas uzbrukumu, gan krietni ierobežoja Jēkabsones aktivitātes. Turpinājās ar Guntas Baško smago kritienu pie Latvijas izlases groza un Anetes vēl vienu labās kājas traumu (šoreiz potīte). Un faktiski beidzās, kad trešās ceturtdaļas vidū astoņus punktus pēc kārtas latviešu grozā ielidināja Artešina.

Bez Baško Latvijas izlases uzbrukums bija zaudējis sākotnējo organizētību. Izņemot Jēkabsoni, citām pietrūka uzņēmības, un pēdējo sekunžu metieni ļoti bieži sanāca samocīti - ja vispār sanāca. Pasaules un Eiropas vicečempiones Krievijas basketbolistes laukumā ne tuvu nerādīja brīnumus, taču ar auguma pārsvaru izgādāja sev daudz iespēju atkārtotiem metieniem, ar kuriem pamazām audzēja pārsvaru un ieguva arvien lielāku pārliecību par saviem spēkiem. Latvijas basketbolistēm šo ieskrējušos vilcienu apturēt vairs nebija nekādu izredžu.

Pietrūka resursu


Ainārs Zvirgzdiņš (intervija)

- Krievijas izlase aizvadīja lielisku maču, īpaši 2.puslaikā. Mums spēle salūza, kad traumu guva Gunta un vēl vienā kājas savainojumā iedzīvojās Anete. Jāatvainojas, ka otrajā puslaikā neizrādījām pretestību. Diemžēl mūsu spēlētāju resursi nav tik lieli.

Kāpēc tik neveiksmīgs bija uzbrukums?
- Gunta un Anete ir gan mūsu komandas smadzenes, gan motori - pamēģiniet pabraukt ar mašīnu, kurai nav motora vai benzīna... Kamēr viņas bija laukumā puslīdz normālā kondīcijā, uzbrukumi veidojās normāli. Pēc tam spēle pajuka.

Cik nopietni ir abu līderu savainojumi?
- Gunta dabūja spēcīgu triecienu pa labās rokas elkoni. Dakteris Lāriņš uzskata, ka mačā par trešo vietu viņa nedrīkst spēlēt. Paši redzējāt, kā viņa skrēja ar pie sāniem piespiestu labo roku, driblēja tikai ar kreiso roku. Anete cīņā pie groza pagrieza potīti. Jau pirms pusfināla tika nolemts, ka no abām pēdējām spēlēm tikai vienu aizvadīs Ieva Tāre, kura ceturtdaļfinālā atsvaidzināja ceļgala locītavas saišu savainojumu un šodien cīnījās sakostiem zobiem. Lazarete...

Kā izskaidrot niecīgo piezīmju skaitu - sešas pēc trijām ceturtdaļām?
- Arī tas ir saistīts ar traumām. Pirmajā ceturtdaļā mainījām aizsardzības sistēmas, vēlāk bija jāpāriet gandrīz uz tīru zonu. Nebija citas izejas.

Vai no otrā plāna spēlētājam tika gaidīts vairāk?
- Situācijā, kad mēs esam iekļuvuši labāko četriniekā un olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, man nav pamata kādu kritizēt. Tomēr citas spēlētājas laikam līdz galam nenoticēja, ka ar Krieviju varam pacīnīties. Cerēju, ka centra spēlētājas pašas vairāk uzņemsies iniciatīvu. Diemžēl uz Krievijas fona parādījās mūsu meistarības līmenis un pieredzes trūkums. Teicu - ejiet Ščogoļovai garām, viņa taču neprot nosegt. Pietrūkst uzņēmības.



---


06.10.07
PIRMS SPĒLES.

EuroBasketWomen2007.com : "Nothing To Lose" (-?).
Jumtalapa : Pirmspusfināla ziņas no Latvijas izlases vairāk līdzinās izrakstiem no slimības lapām... Varbūt ir vērts pietaupīties, lai pēc tam spētu izcīnīt trešo vietu un dabūt...
Labāk zīle rokā nekā mednis kokā?
Sport-express.ru : "Добро пожаловать на чемпионат СССР!"
Igors Grudins : "Если мы здесь
невыиграем золото, тогда сборную будут тренировать другие люди. На исполкоме РФБ мне было сказано: либо первое место и прямой выход на Олимпиаду, либо отставка. Воспринял это спокойно. А вот для команды, наверное, это дополнительный стресс. Ведь даже серебро будет считаться провалом" (29.09.07 sport-express.ru).
Ainars Zvirgzdiņš : "Labākais, ka ceturtdaļfinālā lietuvietes neļāva krievietēm ātri iegūt pārsvaru un mierīgi nospēlēt līdz uzvarai, bet lika cīnīties līdz beigām. Un labi arī tas, ka mūsu meitenes redzēja, ka ar Krieviju var spēlēt līdzīgi. Spiediens uz Krievijas izlasi ir liels, visi no viņām prasa uzvaru, un tas var nospēlēt lomu psiholoģiskajā ziņā" (06.10.07 Diena).
Ēriks Strauss : Latvietēm no Krievijas vajadzētu baidīties vismazāk. Kā jau šajā valstī pieņemts, Krievijas delegācija uz visiem skatās no augšas. Ieskaitot – Latviju. Kad latvietes bija uzvarējušas Franciju, Krievijas delegācijas amatvīri atviegloti nopūtās – ar francūzietēm nebūs jāspēlē. Toties būs jāspēlē ar latvietēm, un ļoti gribas cerēt, ka krievi savā vīzdegunībā pat nebūs parakņājušies pa svaigākajiem arhīviem un papētījuši mūsu izlases spēles. Viņi neko vairāk par Aneti Jēkabsoni nezina, kamēr Aināram Zvirgzdiņam visa Krievijas izlase ir kā uz delnas (06.10.07 NRA).
Igors Grudins : "Latvija ir pietiekami organizēta komanda, spēlē jūtama Latvijas basketbola skola. Ilgi tur bumbu, cenšas atrast brīvu spēlētāju un uzbrukt. Anete Jēkabsone ir komandas līdere, vienībai ir laba aizsardzība un disciplīna laukumā. Centīsimies labi sagatavoties. Cerams, veiksme būs mūsu pusē" (05.10.07 esports.lv +komentāri).
Ivo Jirgens : Eiropas čempionāta pusfināla spēli pret Krieviju, Latvijas izlases basketbolistes sagaida mierīgā atmosfērā, pārāk nepārpūlējot sevi ar domām par gaidāmo cīņu. Tas tikai vairo pārliecību. Gan Itālijā esošajiem, gan mājās palikušajiem. Dienu pirms mača Latvijas basketbolistes pavadīja atvieglinātā režīmā. No rīta pastaiga pa Peskāras ielām, pusdienā viegls stundu garš treniņš, pēcpusdienā Kjeti apmeklējums un vakarpusē gaidāmo pretinieču spēles novērtēšana klātienē. "Man liekas, ka te mums brīvu dienu ir pat par daudz. No otras puses, par spēļu grafiku nevaram sūdzēties. Treneri ne īpaši grib, lai mēs visu laiku pavadītu istabās, bet izklaižu jau arī te nav daudz. Izbraucam ekskursijā ar autobusu, pastaigājamies gar jūru. Par peldēšanos vai sauļošanos gan nevar būt ne runas," laika īsināšanas iespējas atklāj Anete Jēkabsone-Žogota. Nekādu svinību pēc ceturtdaļfināla uzvaras pār Franciju trešdienas vakarā neesot bijis. "Varbūt tikai emociju pie vakariņu galda bija vairāk. Svinēsim, kad medaļas būs kaklā!" (06.10.07 Diena).



---


06.10.07 plkst 12.00
LAT-RUS bukmeikeru likmes

Triobet : 4.75 / 1.15
Betway : 7.10 / 1.10
Марафон :
6.00 / 1.10 (Krievijas populārākais kantoris)
Пари-Матч : 6.30 / 1.08
Bet & Win : 7.00 / 1.07


---

Pārpublicēts materiāls
06.10.07 laikraksts Diena, 1.lpp
Ivo Jirgens Kjeti

Spēlēs, kurās izšķiras medaļu un olimpiskā sapņa liktenis, neiztiek bez savainojumiem, tāpēc medicīniskajam personālam darba ir pilnas rokas. Kad pirms piektdienas treniņa laukumā iznāca Anete Jēkabsone, pirmā doma bija — dienu iepriekš traumētais ceļgals nav nosaitēts, tad jau viss kārtībā. Taču mirklī vēlāk nācās konstatēt, ka nav vis — ar čībām, nevis sporta kurpēm kājās izlases līdere apsēdās uz rezervistu soliņa, bet pēc tam nonāca izlases fizioterapeites Līgas Folkmanes aprūpē. "Kāja piepampusi, grūti locīt ceļgalu. Bet es ar Līgu un dakteri ik pa laikam strādāju, lai jau rīt varētu spēlēt." Izlases ārsts Viesturs Lāriņš prognozēs bija nedaudz piesardzīgāks: "Ceļgala locītavas sasitums ir ļoti sāpīgs savainojums, tā izārstēšanai nepieciešama nedēļa. Tas, ko Anete komandas labā izdarīja ceturtdien, ar pretsāpju līdzekli un asarām acīs nospēlējot līdz beigām, bija īsts varoņdarbs. Kopā ar Līgu pie viņas traumas strādājam gandrīz nepārtraukti. Anete ļoti raujas pusfināla cīņā, bet, vai viņa tam būs gatava, varēs pateikt tikai spēles dienā. Lemsim kopā ar treneriem."

Spēlē ar Franciju nepatīkamus brīžus ceturtdaļfinālā piedzīvoja vairākas Latvijas basketbolistes. Zane Tamane saņēma sitienu pa saules pinumu un labu brīdi nevarēja atgūt elpu. Joprojām tikai ikdienas procedūras ļauj laukumā doties abām Ievām — Tārei (ceļgala saišu sastiepums) un Kubliņai (savainots papēdis). Savukārt Gunta Baško ceturtdienas mačā guva spēcīgu triecienu ķermenī un vakar sūdzējās par jūtīgu plecu joslu. Viņas pašsajūtas uzlabošanai izlases medicīniskais personāls lieto kinezioteipingu — jaunu tehniku, kas palīdz atslogot muskulatūru un ārstē savainojumus. Skatītāji šo elastīgo teipu noteikti būs pamanījuši kā dažādu krāsu lentes, kas ap pleciem vīd no meiteņu sporta tērpu malām. "Šādu metodi Latvijas basketbolā izmantojam pirmo reizi. No spēlētājām tai ir liels pieprasījums, un pašlaik to lieto jau gandrīz puse komandas," paskaidro V.Lāriņš.

Vērīgākie izlases Doka izpildījumā noteikti būs pamanījuši vēl dažas savdabīgas manipulācijas. Piemēram, kāda šķidruma liešanu zem mēles, kas vizuāli atgādina sakramenta došanu, vai "buršanos" ar rokām ap spēlētāju galvu. Izrādās, mistiskās zāles esot preparāts muskuļu enerģijas paaugstināšanai, kas principā neatšķiras no parastas barības, bet ir koncentrēts un šādā veidā ātri uzsūcas asinīs un muskuļos. Savukārt bioenerģētikas lietojumu savā darbā dakteris Lāriņš nemaz neslēpj. Tas lieti noderējis arī ceturtdaļfināla spēlē — gan Jēkabsones savainojuma ārstēšanai, gan dažas spēlētājas morālā iespaidošanā. "Galvenajam psihologam komandā ir jābūt galvenajam trenerim. Taču ir nianses, kur var noderēt specifiskas zināšanas sporta psiholoģijā," atklāj izlases ārsts.



---