Latviešu NCAA produkti komandu sportā

04.09.12

Topā tikai daži sporta veidi un lielā pārsvarā sievietes. Tā nu tas ir.

Rangs pēc potenciāla
[no amerikāņu skatpunkta]

#1 Jekaterina Stepanova 2011 (volejbols)
Vienīgā persona Latvijas sportā, kas ir tikusi NCAA Final Four. Izšķirošajās spēlēs par iekļūšanu četriniekā viņa oficiāli tika atzīta par MVP. Vienīgā persona Latvijas sportā, kas saņēmusi tik nopietnu atzinību kā NCAA All-American 2-nd Team, t.i. top-28 (ja volejbolā būtu drafts, tad orientējoši tā būtu 1. kārta, jo starp absolventēm bija top-14). Tomēr pēc amerikāņu universitātes absolvēšanas (2012) viņa nevēlas būt profesionāla sportiste. Turpinās studijas amerikāņu maģistratūrā. Latvijas izlasei nepalīdzēs. Tā ir liela traģēdija Latvijas sieviešu volejbola izlasei, kurā ir tikai 2 profesionālas volejbolistes.

#2 Zane Tamane 2006 (basketbols)
NCAA All-American Honorable Mention, t.i. top-48 (starp absolventēm bija top-29). Viena no 20 uzaicinātajām uz WNBA drafta cermoniju, kas liecina, ka bija reāla pretendente uz 1. kārtu. WNBA draftā gan tikai #35. Latvijas pirmā basketboliste, kas spēlējusi WNBA. Savu potenciālu ir realizējusi - veiksmīga karjera klubos un izlasē, pēdējo gadu labākā Latvijas basketboliste.

#3 Ieva Kubliņa 2004 (basketbols)
Togad NCAA All-America Team bija tikai 10 spēlētājas, bet mūsējā nebija arī starp 48 kandidātēm. Tomēr WNBA draftā #31. Latvijas pirmā basketboliste, kas draftēta WNBA. Pēc spožā snieguma 2004. gada izlasē likās, ka nu tik būs, bet... tik un tā ir veiksmīga karjera. No izlases atvadījās jau 28 gadu vecumā.

#4 Gunta Baško 2003 (basketbols)
Togad NCAA All-America Team bija tikai 10 spēlētājas, bet mūsējā iekļuva starp 48 kandidātēm (starp absolventēm bija top-26). Pēc spožā snieguma 2004. gada izlasē likās, ka nu tik būs, bet... tik un tā ir veiksmīga karjera.

#5 Svetlana Dukule 2007 (volejbols)
NCAA All-American Honorable Mention, t.i. top-98 (starp absolventēm bija top-43). Latvijas izlase tika likvidēta jau pirms tam - 2006. gadā. Pēc amerikāņu universitātes absolvēšanas sāka profesionālas volejbolistes karjeru. 2011. gadā iekļuva autoavārijā, pēc kuras viņa vairs nevar būt laba volejboliste. 2012. gadā Latvijas izlase tika atjaunota.

#6 Lāsma Jākabsone 2007 (basketbols)
Tika starp 62 kandidātēm uz WNBA draftu. Pēc amerikāņu studiju beigām mehāniski turpināja spēlēt, tomēr bija ļoti nelaimīga, jo viņas amerikānis negribēja braukt līdzi uz Eiropu. Tāpēc beidza ākstīties un devās pie sava mīļotā uz Ameriku dzīvot laimīgi.

... Kaspars Kambala 2001 (basketbols)
NCAA karjeras laikā viņš 2 reizes bija starp pirmssezonas All-American kandidātiem, tomēr pēc sezonas tur neizdevās iekļūt. Netika NBA draftā, kur bija 58 citi basketbolisti. Savas labākās spēles Latvijas izlasē aizvadīja uzreiz pēc amerikāņu universitātes absolvēšanas - 2001. gada EČ finālturnīrā. Savulaik atteicās no līguma ar NBA klubu par minimālo summu, lai pelnītu lielu naudu Eiropā. Veiksmīga karjera klubos.

... Liene Jansone 2004 (basketbols)
Togad NCAA All-America Team bija tikai 10 spēlētājas, bet mūsējā netika arī starp 48 kandidātēm. Varbūt tāpēc, ka savā pēdējā amerikāņu sezonā salauza roku un otro pusi izlaida. Veiksmīga karjera klubos un izlasē.

... Jēkabs Rēdlihs 2006 (hokejs)
Individuāli viņš nebija starp NCAA zvaigznēm, toties viņa komanda 2006. gadā bija tuvu iekļūšanai NCAA Final Four.