07.10.07 EČ Latvija izcīna 4.vietu

Pēcspēles Fiba VIDEOINTERVIJA : Kubliņa .
EČ spēle par 3.vietu : Latvija - Baltkrievija 63:72
lat-komentāri : delfi , esp , apo , tvne .
balt-komentāri : pressball .
fotogalerijas : fiba , delfi , basquete .



PĒC SPĒLES
.

---


Pārpublicēts raksts
09.10.07 Latvijas avīze
Medaļām pietrūka spēlētāju un veselības
Māris Siliņš

Latvijas basketbola dāmu izlase spēlē par Eiropas čempionāta bronzas medaļām ar 63:72 zaudēja baltkrievietēm un ieņēma ceturto vietu. Pēdējai cīņai pietrūka augstas klases spēlētāju un veselības. Zelta medaļas ieguva Krievijas izlase, finālā pārspējot spānietes (74:68).

Ne pirmo reizi

Pusfinālā savainotais elkonis laukuma malā lika palikt Guntai Baško, ar sasistu celi un izmežģītu potīti cīnītāja vairs nebija Anete Jēkabsone-Žogota, ceļgalu ar ledu nācās mierināt Ievai Tārei. Latvijas izlase ir pārāk atkarīga no savu divu triju līderu veikuma, lai šādā situācijā tiktu pie medaļām: rezervistes vēl maz pieredzējušas un pagaidām nav gatavas lieliem varoņdarbiem. Baltkrievijas komandas sastāvs bija sabalansētāks, izšķirošajai cīņai saglabājot vairāk spēlētāju resursu. Tāpēc likumsakarīgs zaudējums. Spēles gaitā latvietes no 24 punktu deficīta spēja panākt 57:61, taču emocionālajām un veiksmīgajām epizodēm trūka turpinājuma. Starp citu, pirms Eiropas čempionāta mūsējās pārbaudes mačā baltkrievietēm zaudēja arī bez veselības likstām.

Jau domā par olimpisko kvalifikāciju

Tomēr mūsu basketbolistes vakar Rīgā atgriezās paceltām galvām. Pirmo reizi kādai Latvijas olimpisko sporta spēļu komandai Eiropas čempionātā izdevies aizkļūt līdz četriniekam, turklāt izpildīti abi galvenie uzdevumi – uzlabota aizpērn Turcijā sasniegtā sestā vieta un izcīnītas tiesības piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. ''Latvijai šis ir lielisks panākums. Ar savainojumiem, priekiem un asarām esam paveikuši labu darbu. Komandai ir potenciāls, lai vasarā atkal sanāktu kopā un sevi labi parādītu,'' turnīru rezumē izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. ''Zaudējums ir sāpīgs, jo mēs vēlējāmies izcīnīt bronzas medaļas. Tomēr par spīti savainojumiem nepadevāmies, un tagad ceru, ka mums izdosies kvalificēties olimpiskajām spēlēm,'' teic Ieva Kubliņa.

Krievijas un Spānijas izlašu mačs par zeltu bija līdzīgs mazajam finālam. Pēc neveiksmīgā pirmā puslaika spānietes otrajā ar aktīvu aizsardzību, presingu, sevis un pretinieču nežēlošanu 22 punktu deficītu spēja sadeldēt līdz tiem pašiem četriem (49:53), tomēr izšķirošajam izrāvienam pietrūka spēka un vēsas galvas – par daudz bija kļūdu un nerealizētu labu iespēju. Līdz šim vēl nevienas valsts vīriešu un sieviešu komandām viena gada laikā nebija izdevies uzvarēt Eiropas čempionātā. Krievu basketbolam šis patiešām ir zelta rudens.

Katram sava vērtīgākā

Par Latvijas izlases vērtīgāko spēlētāju mums divu domu nav – Anete Jēkabsone-Žogota. Pat ar divās vietās savainotu kāju viņa gāja laukumā un vilka uz priekšu komandu. Ja ne šie savainojumi, Anete noteikti būtu kļuvusi par Eiropas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju. Pēdējā spēle viņas vidēji gūto punktu skaitu samazināja līdz 17,2, un garām aizspraucās beļģiete Anna Vautersa (19,0). Taču FIBA lēmēji Voutersu pat neiekļāva simboliskajā piecniekā, atdodot tajā vietu bāli nospēlējušajai krievietei Marijai Stepanovai. Piecniekā ir arī par turnīra vērtīgāko spēlētāju atzītā spāniete Amaija Valdemoro, Anete Jēkabsone-Žogota, krieviete Olga Artešina un baltkrieviete Natālija Marčanka.

Septītnieks un pārējās

Latvijas izlases startu oficiāli izvērtēs basketbola amatpersonas, taču, manuprāt, tā pelnījusi apaļu astotnieku. Turnīra labirintos sasniegts gandrīz maksimāli iespējamais rezultāts, tikai medaļu pietrūka. Visa turnīra laikā notika precīza sāncenšu analīze, un latvietes izcēlās ar to, ka uzvarēja sava līmeņa pretinieces pašos svarīgākajos brīžos. Iznākums – augstā ceturtā vieta, par divām pozīcijām labāka nekā pirms diviem gadiem pašu spēlētāju vēlāk nolinčotā trenera Raivo Otersona vadībā. Taču diez vai varam apgalvot, ka Latvijas izlase tagad ir galvas tiesu pārāka par Lietuvas, Beļģijas, Francijas vai Turcijas komandām. Cita lieta, ka Zvirgzdiņš kā izcils karavadonis prata pārspēt katru no šā kvarteta, un kopā iznākusi uzvara arī visā karā.

Statistika liecina, ka mūsu izlase spēlējusi apmēram tajā pašā līmenī kā pirms gada kvalifikācijas turnīrā – gandrīz identiska metienu precizitāte no spēles (pērn vidēji 57/24, tagad 48/22), līdzīgs atlēkušo bumbu (39 un 35) un kļūdu (17 un 15) skaits. Stājoties Latvijas izlases galvenā trenera amatā, Zvirgzdiņš nosauca ļoti plašu kandidāšu loku, taču pašmāju basketbola apcirkņu izrevidēšana beidzās tāpat kā pirms gada viņa tagadējam palīgam Aināram Čukstem. Proti, risināt augstākā līmeņa uzdevumus pašlaik gatavas vien septiņas spēlētājas.

Pērn komandā ar četrās spēlēs aizvadītajām 99 minūtēm pieteicās Elīna Zīke. Šogad pēc mazuļa piedzimšanas laukumā atgriezās Ieva Tāre un pie sava pirmā trenera ieguva būtisku lomu gan uzbrukumā, gan komandas spēles organizēšanā. Pārējās līderes palika tās pašas un ar visai līdzīgu statistiku. Pirms gada rezultatīvākās bija Jēkabsone-Žogota (19,8), Baško (13), Jansone (12,5), Kubliņa (9) un Tamane (8), nupat Itālijā – Jēkabsone-Žogota (17,2), Jansone (10,4), Baško (10,1), Kubliņa (8,4), Tāre (6,1) un Tamane (6,0). Pirms gada labākās cīnītājas zem groziem iegūto bumbu secībā bija Tamane, Jansone un Kubliņa, šogad – Jansone, Tamane un Kubliņa.

Taču aiz viņām bija un joprojām ir liela plaisa – tuvākās rezervistes pagaidām neatbilst Eiropas čempionāta vidusmēra spēlētāju līmenim, un pat uzvarētās vai zaudētās epizodēs Zvirgzdiņš kādu no pēdējā piecnieka atļāvās piecelt ļoti reti un pa vienai. Visbiežāk Dreimani (86 minūtes), retāk – Krumbergu (28) un Brumermani (20), pavisam epizodiski – Teilāni (8), bet Oses-Hlebovickas (25) pieredzei neuzticība tika izteikta pēc pirmajām spēlēm. Līdzīgi pirms gada rīkojās Čukste – toreiz Dreimane un Brumermane kopā tika pie 18 minūtēm, Osei-Hlebovickai divās spēlēs – 22 minūtes. Visām pa vidu abas reizes bijusi pamatsastāva saspēles vadītāja Zane Eglīte, kuras devums mazāk redzams skaitļos, vairāk – iespēju radīšanā komandas partnerēm un pretinieču saspēles vadītāju nogurdināšanā.

Lai tiktu pie svarīgajām uzvarām, Čukstem un Zvirgzdiņam tas bija vienīgais ceļš. Bet līdzīgā statistika liecina, ka Latvijas izlase savu līmeni turējusi gan pirms gada (toreiz tika apspēlēta Slovākija un Beļģija), gan tagad. Augstāk par galvu neviens nav uzlēcis, un izcīnītā ceturtā vieta ir šīs komandas spēka objektīvs atspoguļojums.

Pekinas mērķis paliek aktuāls

Pēc garās klubu basketbola sezonas Latvijas izlase atkal nāks kopā. Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs notiks no 9. līdz 15. jūnijam, un iespēju garam sagatavošanās posmam nebūs, bet Latvijas Basketbola savienības prezidentu Ojāru Kehri gaida pārrunas ar Maskavas ''Dinamo'' aizņemto Ainaru Zvirgzdiņu par sadarbības turpināšanu.

Pagaidām vēl nav zināms, kur notiks šis turnīrs, taču skaidrs, ka par piecām ceļazīmēm uz Pekinu sacentīsies ducis komandu. Eiropu pārstāvēs Spānija, Baltkrievija, Latvija un Čehija, Ameriku – Kuba, Brazīlija un Argentīna, Āfriku – Angola un Senegāla, Āziju – Japāna un Taivāna, Okeāniju – Fidži salas. Latvijas izlases izredzes šajā kompānijā izskatās ļoti pieklājīgi, un lielākajai daļai pašreizējo un nākamo izlases līderu zelta gadi basketbolā vēl priekšā. Pirms čempionāta roku salauzušajai Babkinai šogad palika tikai 18, Brumermanei ir 21 gads, Eglītei, Dreimanei, Teilānei un Itālijā nespēlējušajai Zīkei – pa 22, Krumbergai – 23, Jēkabsonei un Tamanei – pa 24, Kubliņai – 25, Jansonei – 26, Baško – 27. Komandai vēl ir visas iespējas sagādāt daudzus patīkamus pārsteigumus. Cerēsim, ka tie sāksies nākamvasar olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā un Pekinā, bet turpināsies pēc diviem gadiem nākamajā Eiropas čempionātā Rīgā.


---


09.10.07 Pressbal.by
Рижский бальзам на раны
Дмитрий ГЕРЧИКОВ Александр ДОБРИЯН

За 3-е место
БЕЛАРУСЬ — ЛАТВИЯ — 72:63 (16:17, 16:7, 23:13, 17:26)

Однако в полной мере сохранить бодрость духа и крепость тела “бордово-белым” не удалось. Виной тому травмы, заставившие наставника крепко задуматься над формированием стартового квинтета перед матчем. Только представьте: Гунта Баско так и не получила разрешения медиков на работу в общей группе, под огромным вопросом было участие в игре Евы Таре и Зане Эглите, проблемы с лодыжкой вынудили играть на уколах Еву Кублину. Однако самым болезненным ударом по медальным амбициям Звирждиньса стала травма колена главной звезды прибалток Анет Йекабсоне.

Белоруски не стали щадить “девчат из медсанбата” и взяли с места в карьер. Установив контроль над трехсекундной зоной, наши вынуждали соперниц регулярно нарушать правила и сбиваться на защитную кучу малу, что позволяло беспрепятственно бомбардировать кольцо из перспективных позиций. Думается, счет первого периода зафиксировал бы уверенное преимущество соотечественниц, не увлекись Подобед и компания сомнительным аттракционом “беги-бросай”, предложенный прибалтками. Если тренерский штаб протокольных гостий пошел по данной стезе от безысходности, отрядив на бой трио “малышей”, ориентированных на скоростные перемещения и темповые атаки из-за дуги, то квинтету белорусок явно было сподручнее работать в режиме расчетливого позиционного наступления. Это, собственно, подтвердил медиум первого периода, который наша сборная выиграла 8:0. Чувствовалось: если девушки продолжат поступательное движение в привычном для себя ключе, “зацепиться” за бронзу оппоненткам будет архисложно.

Предположение подтвердилось ближе к большому перерыву. Для начала команда Буяльского вернула привычную стройность защитным порядкам. В действиях стала узнаваться та самая дружина, которая позволила холеным сборным Италии и Чехии реализовать всего 30 (!) процентов бросков с игры. Достаточно сказать, что латышки лишь два раза завершили атаки точными попаданиями, так и не перешагнув рубеж в червонец набранных очков за четверть. Веремеенко, Кресс и Левченко попеременно охлаждали пыл Янсоне (зачастую — блок-шотами), в одиночку пытавшейся разорвать треугольник белорусских “больших”. Наконец, защитницы-ликвидаторы перекрыли кислород хваленым прибалтийским снайпершам, в том числе и Йекабсоне, о которой вспоминали лишь тогда, когда ее “съедала” Вольная.

Дальше — больше. Латышки окончательно сбились на набеги — даже навалом эти хаотичные перепасовки и поспешные броски “лишь бы избавиться от мяча” назвать было сложно. Четыре фола схлопотала Таре, одна из опытнейших баскетболисток в составе, ослабив и без того невразумительную переднюю линию. Кризис усугубился физиологической ямой, в которую угодили прибалтки по ходу третьего тайма: в защиту пешком возвращались как габаритные нападающие, так и защитницы.

Благо у наших проблем с готовностью не возникло. Очевидно, что экстремальные условия подготовки в зале “Горизонт” и жаркий (во всех смыслах слова) предтурнирный сбор на греческих землях благостно повлияли на выдержку и выносливость девушек. Мобильность и агрессивность, с которой дружина Буяльского проводила каждую атакующую вылазку, окончательно разметали остатки латышской уверенности в собственных силах. Не успевавшие перемещаться из одной зоны в другую прибалтки нарушали правила либо же просто устранялись от борьбы. Игра в их исполнении походила на движение по инерции. После того как разница в счете перевалила за два десятка баллов, рука потянулась к мобильному телефону, дабы начать рассылать sms с поздравлениями…

Однако даже первое из них набрать не удалось. То ли досрочно уверовавшие в победу девушки решили не гнать лошадей (мол, вопрос о победителе снят — чего рвать жилы?), то ли накопившаяся за две недели усталость разом обрушилась на наших баскетболисток, но белоруски “посыпались”. Ослабив хватку на периметре, они раз за разом начали упускать балтийских дальнобойщиц, которых Звирждиньс выпустил аж четыре штуки! Эффект возымел действие: ковровые бомбардировки не оставили и следа от перевеса команды в четверть сотни очков! За три минуты до сирены на табло высветились цифры 61:57, после чего президент Латвии, доселе меланхолично восседавший в VIP-ложе, вскочил на ноги и вместе с фанатами начал распевать речевки, поддерживая любимиц. “Ситуация была очень сложной: почувствовал, что нити игры ускользают из наших рук, — отметил на пресс-конференции Анатолий Буяльский. — Надо было угадать с пятеркой, которой предстояло проводить заключительные минуты. Думаю, в выборе не ошибся”. Чутье действительно не подвело специалиста. Важнейшая “треха” Троиной и попадание Марченко после передачи Трофимовой заставили неуступчивых северянок признать поражение. Бронза — у белорусок!

Анатолий БУЯЛЬСКИЙ:
— Четко выполнили намеченный на игру план, поэтому проблем не должно было возникнуть. Но оказался один сложный психологический момент: вели двадцать пять очков, а потом вдруг команда “поплыла”. С чем это связано? Не думаю, что сказалась усталость. Просто, когда девчонки почувствовали — вот они, медали, совсем рядом, — немного занервничали. Латышки особо ничего не предпринимали, но попали раз, два — и у них прорвало. Хотя даже в минуты, когда наше преимущество стало таять, не сомневались — победу не упустим. И она, кстати, даже более приятна, чем если бы выиграли “двадцатник”.


---


08.10.07 Ēriks Strauss, NRA.lv
Bronza kaimiņiem, Latvijai – PALDIES!
"Par spīti veselības problēmām, kas no ierindas izsita vairākas līderes, Latvijas izlases basketbolistes par medaļām cīnījās kā lauvenes, un pelnījušas vislielāko atzinību pat tad, ja šoreiz neizdevās... Vadošo spēlētāju savainojumi, bez līdzvērtīgām viņu aizstājējām – tāds bija Latvijas izlases vakardienas bronzas mača pirmsspēles fons. Diemžēl tik tuvu esošās Eiropas čempionāta bronzas medaļas aizceļoja uz kaimiņvalsti Baltkrieviju, kurai šī bija debija tik augsta ranga sacensībās. Tomēr arī ceturtā vieta ir atzīstams sasniegums, ko būs iespējams uzlabot jau pēc pusotra gada Rīgā."


---


Pārpublicēts raksts
08.10.07 laikraksts Diena, 1.lpp
Eiropas bronza tika veselākajām
Ivo Jirgens Kjeti

Pasakai līdzīgajā spēles scenārijā tomēr nebija paredzētas laimīgas beigas. Eiropas čempionāta mačā par bronzas medaļām savainojumu novājinātā Latvijas dāmu basketbola valstsvienība otrajā puslaikā gandrīz atspēlēja 24 punktu deficītu, tomēr bija spiesta atzīt Baltkrievijas izlases pārākumu — 63:72. Ceturtā vieta ir Latvijas sporta spēļu komandas lielākais panākums kopš neatkarības atjaunošanas.

Daļēji piepildījās pesimistiskās prognozes par Latvijas izlases līderu spēju piedalīties izšķirošajā spēlē par medaļām. Gunta Baško, kura pusfinālā stipri sasita labās rokas elkoni, jau pirms iesildīšanās palika uz rezervistu soliņa. Anete Jēkabsone–Žogota ar divkārt nosaitētu labu kāju (traumēts ceļgals un potīte) mačā gan piedalījās, taču nespēja parādīt visu meistarību.

Pirmajās minūtēs Latvijas pamatpiecnieks nodemonstrēja ātru un rezultatīvu spēli — 13:8. Diemžēl veiksmīgi sākto tikpat veiksmīgi turpināt neizdevās. Aizsardzība vismaz epizodiski tika galā ar pretiniecēm, toties uzbrukumā izlases līderu trūkums šķita neaizvietojams (efektīvi darbojās vienīgi Jansone). Jēkabsone pirmos un savus vienīgos punktus guva otrā puslaika sākumā un drīz pēc tam atstāja laukumu līdz spēles beigām. Tobrīd — otrās ceturtdaļas vidū — par nolemtību liecināja gan drūmais noskaņojums uz Latvijas izlases rezervistu soliņa, gan rezultāts (28:52).

Šādā depresīvā gaisotnē cīnītājas raksturu nodemonstrēja vispieredzējušākā — Ieva Tāre. Četri precīzi soda metieni un trīspunktnieks aizrāva cīņā arī citas, un nākamajās desmit minūtēs Baltkrievijas izlases pārsvars kusa pārsteidzošā ātrumā.

Trīsarpus minūtes pirms beigām pēc diviem Ievas Kubliņas tālmetieniem Latvija zaudēja vairs tikai 57:61, turklāt piekto piezīmi bija dabūjusi pretinieču bīstamākā basketboliste Anastasija Veremejenko (tiesa, arī Tāre). Atmiņā atausa 2003.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēle Minskā, kurā Latvija atspēlēja vairāk nekā 20 punktu deficītu un uzvarēja.

"Vairs pat neatceros, ko teicu spēlētājām, kad ūdens sāka smelties mutē. Meklēju piecas, kuras varētu spēli pabeigt," pēc mača atzina bronzas medaļu apreibušais Baltkrievijas izlases galvenais treneris Anatolijs Bujaļskis. Pēdējās trijās minūtēs viņam kopā ar basketbolistēm patiešām izdevās apturēt Latvijas izlases ofensīvu, uz pāris latviešu neprecīzajiem metieniem un kļūdām atbildot ar trāpīgiem raidījumiem, un pirmo reizi (turklāt debijas reizē!) izcīnīt Eiropas bronzas medaļas.

Latvijas izlasei nācās samierināties ar ceturto vietu, ko sportā uzskata par pašu nepatīkamāko. "Komandai ir liels potenciāls. Labos gatavošanās apstākļos un ar labiem treneriem izlase var sasniegt vairāk nekā sasniedza manā vadībā," divus pie valstsvienības stūres pavadītos mēnešus rezumēja galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš, tieši neatbildot uz jautājumu par palikšanu vai aiziešanu no amata. Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris lika noprast, ka par darba turpināšanu ar Zvirgzdiņu noteikti tiks runāts.

Viedokļi

Ainars Zvirgzdiņš, Latvijas izlases galvenais treneris
Kādam bija jāpaliek ceturtajā vietā un diemžēl tie šoreiz bijām mēs. Priecājos, ka par spīti traumām, ciešanām un asarām meitenes parādīja, ka ir lieliskas spēlētājas un spēj cīnīties ar Eiropas labākajām komandām. Tas, ka šodien viņas atrada sevī spēku un bez savainotajām līderēm gandrīz noķēra sāncenses, rāda, ka komandai ir liels potenciāls. Ir skumji par zaudējumu, bet prieks par ceturto vietu Eiropā.

Liene Jansone, Latvijas izlases basketboliste
Par vēlu noticējām, ka varam baltkrievietes noķert. Otrajā puslaikā nekādas pēkšņās pārvērtības nenotika, vienkārši iekrita tie metieni, kas līdz tam nebija iekrituši. Gribējās jau iegrauzties tajās medaļās, bet es domāju, ka šī nebija mūsu pēdējā iespēja. Ceturtā vieta Eiropā tomēr ir vēsturisks panākums, un tā nebija nekāda laimes spēle. Mēs šo vietu izcīnījām.


---