02.10.07 EČ 6. spēle : Latvija – Vācija 60:47

EČ 6.spēle : Latvija – Vācija : 60:47 : tvLIVE-krogs
komentāri : delfi , esp , apo , tvne .
fotogalerija : fiba .


---


Pārpublicēts materiāls
04.10.07 laikraksts Diena
Uzvara ķeksītim
Ivi Jirgens Vasto

Otrdien vēlu vakarā E apakšgrupas pēdējā spēlē, kas situāciju turnīra tabulā vairs neietekmēja, Latvijas izlase ar 60:47 pārspēja Vāciju.

Spēles gaita: 8:2 (3.min.), 16:8 (7.), 23:13 (10.), 23:23 (13.), 28:31 (18.), 46:34 (27.), 52:42 (33.), 60:47.

Skaidrība par situāciju E grupas noslēguma tabulā, protams, bija ietekmējusi spēlētāju noskaņojumu. Turklāt pats mača sākums latvietēm padevās tik viegls un rezultatīvs, ka cīnīties par uzvaru tikai principa pēc basketbolistēm sevi piespiest bija diezgan grūti — lai cik skaļi un skarbi uz to mudināja galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Pirmā puslaika vidū diezgan pasīvi un pavirši spēlējošā pamatsastāva vietā laukumā tika sūtītas rezervistes un pieprasīti minūtes pārtraukumi, taču būtisku pavērsienu spēlē tas neieviesa. Otrajā ceturtdaļā vācietes bija izteikti agresīvākas cīņā par atlēkušajām bumbām un izskatījās izsalkušākas par latvietēm.

Komandas sapurināšanai pārtraukumā ģērbtuvēs acīmredzot tika atrasti īstie vārdi (šo tēmu Latvijas izlases pārstāvji gan nevēlējās plašāk iztirzāt). "Pirms spēles jau zinājām, ka būsim otrajā vietā, un tikai pirmā puslaika gaitā sapratām — lai izcīnītu uzvaru, aizsardzībā jāspēlē daudz centīgāk. Kopumā man liekas, ka spēle izdevās," vēlāk pārdomās dalījās Liene Jansone.

Otrā puslaika sākumā iepriekšējo spēļu kvalitāti atguva Latvijas komandas aizsardzība un automātiski otro elpu ieguva arī uzbrukums. Vismaz uz brīdi tika atgūta kontrole pār savu grozu (visā spēlē vācietes pie tā gan izcīnīja 20 atlēkušās bumbas), pārķertās piespēles tika realizētas ātrajos pretuzbrukumos, bija gan rezultatīvi caurgājieni, gan precīzi tālmetieni. Gūstot 13 punktus pēc kārtas, Latvijas basketbolistes parūpējās par reputācijas saglabāšanu un atgādināja par īsto spēku samēru.

"Pirmo puslaiku nospēlējām labi, bet otrajā mums nebija pretargumentu Latvijas izlases lieliskajai aizsardzībai. Zem groza vēl izdevās pacīnīties, bet metienu, īpaši trīspunktnieku, precizitāte bija pārāk zema," atzina Vācijas izlases galvenais treneris Imre Šitajs.

Ainars Zvirgzdiņš drīz pēc mača beigām bija zaudējis iepriekšējo bardzību un izteicās, ka ir priecīgs arī par šādu uzvaru: "Čehijas uzvara pār Beļģiju mainīja spēlētāju attieksmi pret šo maču, un saprotams, ka saglabāt koncentrāciju bija grūtāk. Toties tas deva mums iespēju vēlreiz pārbaudīt tās spēlētājas, kuras laukumā līdz šim bija tikušas mazāk. Izdarīsim secinājumus un centīsimies iespējami labāk sagatavoties ceturtdaļfināla spēlei."


Latvija pret Vāciju

Ilze Ose–Hlebovicka 5
10 min, 0 p. Netrāpīja divus tālmetienus, ar citām aktivitātēm neizcēlās.

Santa Dreimane 5
10 min, 0 p. Nospēlēja nemanāmi, mača gaitu būtiski neietekmēja.

Zane Eglīte 6
11 min, 0 p. Spēlēja mazāk, nekā ierasts, izpelnījās trenera kritiku.

Zane Tamane 6
19 min, 2 p., 4 atl., 2 bloki, 3 kļ. Nebija tik aktīva kā pēdējās spēlēs. Zaudēja pārāk daudz divcīņu pie groziem.

Gunta Baško 7
30 min, 16 p., 6 atl., 5 kļ. Lēni iespēlējās, taču otrajā puslaikā bija viena no galvenajām izšķirošā atrāviena organizētājām gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.

Liene Jansone 7
27 min, 7 p., 11 atl., 3 pārķ. Bija labākā no Latvijas centra spēlētājām, agresīvi nocīnījās pie groziem.

Anete Jēkabsone 7
31 min, 15 p., 3 atl., 3 piesp., 3 pārķ., 2 kļ. Nebija ierastā azarta, neveicās tālmetienos (0/4), bija par daudz paviršību. Taču savu punktu normu savāca un aizsardzībā darbu izdarīja.

Anita Teilāne 5
4 min, 2 p., 2 kļ. Pirmajās minūtēs Eiropas čempionātā atzīmējās ar gūtiem punktiem, taču izskatījās nepārliecinoši.

Dita Krumberga b/a
1 min, 2 p. Aizsardzībā pieļāva pozicionālas kļūdas un ātri tika nosēdināta atpakaļ rezervē.

Ieva Tāre 7
27 min, 10 p., 6 atl., 3 kļ. Rezultatīvi iesaistījās spēlē pirmajā ceturtdaļā, vadīja saspēli izšķirošajā izrāvienā pēc lielā pārtraukuma.

Ieva Kubliņa 6
24 min, 6 p., 2 atl., 2 pārķ. Pieticīgi nospēlēja uzbrukumā (metieni 2/9), aizsardzībā par daudz ļāva izvērsties vācu centra spēlētajām.

Aija Brumermane 6
5 min, 0 p. Spēlē iesaistījās droši, taču sevi pierādīt nepaspēja.


---


04.10.07 Ēriks Straus, NRA : "Latvijas un Vācijas izlašu spēlei, raugoties no turnīra tabulas viedokļa, nebija nekādas nozīmes. Vienīgi komiska situācija varēja izveidoties – ja uzvarētu vācietes, tad viņas ar divām uzvarām, kuras izcīnītas pret abām grupas favorītēm, tāpat brauktu mājās... Savukārt latvietēm neatkarīgi no turpmāko spēļu iznākuma uzvara garantētu pozitīvu čempionāta bilanci – tā būtu jau piektā uzvara no iespējamajām deviņām spēlēm... Cik augsta (zema) bija šīs spēles likme, tik arī garlaicīga tā bija. Taču, pat šādā it kā nevajadzīgā spēlē izlases galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš bija emocionāls un pret spēlētājām prasīgs. Nesekoju līdzi, vai Zvirgzdiņš smaidīja iepriekšējo spēļu laikā, bet pret vācietēm viņš pirmo (un pēdējo) reizi pasmaidīja tikai 3:58 pirms mača beigām. Maksimālista raksturs nedod atlaides pat šādā spēlē, un varbūt tā pat ir labāk, jo, palaižot vaļīgāk grožus, grūti būtu atgriezties uz uzvarētāju takas."



---


PIRMS SPĒLES
.
02.10.07 plkst 21.10 : Beļģija tikko tomēr zaudēja Čehjai, un līdz ar to no turnīra tabulas viedokļa spēlei LAT-GER vairs nav nozīmes.

espSyriana...
Jumtalapa : Vācijai ir labāks garā gala divnieks (pf-Frohlich, c-Weber), bet Latvijai ir labāks garā gala trijnieks (pf-Jansone, pf/c-Kubliņa, c-Tamane). Savukārt Latvijas ārējā līnija ir pārliecinoši labākā par attiecīgajām vācu meitenēm! Vācijai jau pirms šīs spēles ir zudušas cerības tikt 1/4-finālā... Tomēr jāņem vērā, ka tās, kas grib skaļi aizcirst durvis, mēdz būt sevišķi niknas!
Ļoti gribētos cerēt, ka 19.30 spēlē BEL-CZE uzvarēs Beļģija, jo tad Latvijai radīsies iespēja izcīnīt grupā 1.vietu un 1/4-finālā dabūt pretī otras grupas 4.komandu (Baltkrievija vai Itālija).
Ainars Zvirgzdiņš : "Esmu maksimālists, un mana basketbola filozofija ir vienkārša: par uzvaru jācīnās katrā spēlē, un nekas nevienam par velti netiks dāvināts. Mēs cīnīsimies tikai par uzvaru." (02.10.07 NRA).


---