04.10.07 EČ 1/4-fināls : Latvija – Francija 66:62

LATVIJA iekļūst pusfinālā un izcīna ceļazīmi uz Olimpisko kvalifikācijas turnīru .


Pēcspēles Fiba VIDEOINTERVIJAS :
Baško & Tamane , Baško , Zvirgzdiņš .
Pēcspēles AUDIOINTERVIJAS : LR1-sportaZiņas ,
Baško-Basquete
EČ ceturtdaļfināls : Latvija – Francija 66:62 [spēles VIDEO]

komentāri : delfi , esp , apo , tvne .
fotogalerijas : fiba ,
esp1, esp2 , delfi , basquete .







foto :
www.delfi.lv
www.lattes-montpellier-basket.com
Romans Kokšārovs, www.esports.lv

---

5.15 min līdz spēles beigām - 55:43. Komentētājs Madars Bergmanis : "tā emocionāli Latvijas izlase šo spēli jau ir uzvarējusi" (!).


---



PĒC SPĒLES
.


---


Pārpublicēts materiāls
06.10.07 Neatkarīgā rīta avīze

Zvirgzdiņš par spēli pret Franciju
Ēriks Strauss

Pēc uzvaras pār Franciju Latvijas izlases galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš sīkāk pastāstīja, ar kādiem sagatavotajiem mājas darbiem izdevās uzvarēt ceturtdaļfinālu. No malas raugoties, latvietes šo uzvaru izcīnījušas ar milzīgu pašatdevi un raksturu, taču liela vērtība bija arī iepriekšējo dienu un negulēto nakšu mājas darbam. Ainārs Zvirgzdiņš:

– Bijām ļoti rūpīgi izpētījuši Francijas izlases iepriekšējo spēļu videoierakstus. Bija redzams, ka francūzietes lielāko akcentu liek uz garajām spēlētājām, un biju pilnīgi pārliecināts, ka līdzīgā stilā viņas spēlēs arī pret mums. Fiziskais pārspēks viņām tomēr bija ļoti liels, tāpēc nācās meklēt risinājumus, kā neļaut viņu garajām spēlētājām izvērsties zem mūsu groza. Pamanījām tādu niansi, ka viņu garās, tiekot pie bumbas, cenšas vienatnē izlauzties līdz grozam un nemaz nedomā izmest bumbu ārējās līnijas spēlētājām. Tieši tā viņas spēlēja visu pirmo puslaiku, un mūsu spēlētājas gāja viņām virsū pa divām. Izvēlētā zonas aizsardzība bija ļoti veiksmīga, taču tā nebija klasiskā zona. Visu laiku notika dažādas spēlētāju mainīšanās, un visu pirmo puslaiku franči tā arī neko nemainīja. Otrajā puslaikā viņas sāka spēlēt citādi, kaut kas sanāca labāk nekā mums, taču bijām iekrājuši pietiekamu punktu pārsvaru, lai spēli pabeigtu kā uzvarētāji. Gribu pateikties meitenēm par šo lielisko spēli un lielisko uzvaru. Īpaši vēlos pateikties Anetei Jēkabsonei, kura ar asarām acīs un sakostiem zobiem aizvadīja šo maču. Ik pa brīdim saucu viņu malā, taču Anete parādīja raksturu un aizvadīja visu spēli līdz galam.



---



Pārpublicēts materiāls
06.10.07 laikraksts Diena

Taktiski, ne fiziski
Ivo Jirgens Kjeti


Mazliet dīvainais gadījums ar ceturtdaļfināla spēles laika izmaiņu Francijas televīzijas lūguma dēļ, vērtējot Latvijas un Francijas izlašu spēli, pirmajā plānā izvirzīja fizisko aspektu. Kā zināms, francūzietes laukumā devās otro reizi nepilnu 24 stundu laikā, un ar nogurumu it kā varēja skaidrot viņu pieticīgo varējumu, it īpaši ņemot vērā objektīvo pārspēku cīņā zem groziem. "Francijas spēli ar Serbiju redzējām klātienē, un varēja just, ka viņas domās jau bija ceturtdaļfinālā. Līderes spēlēja salīdzinoši maz, bija daudz sastāva rotāciju," iebilst Ainars Zvirgzdiņš. "Likās, ka viņas bija domājušas, ka spēles sākums būs vieglāks, bet pēc tam sāka mūs respektēt un nobijās no tā, ka var zaudēt. Uztraukums jau bija arī mums, taču bijām ļoti mobilizējušās," arī Zane Eglīte tomēr uzskata, ka psiholoģiskajam faktoram spēlē bijusi lielāka nozīme.


Starp citu, līdzīgu doma privātā sarunā pauda arī viens no Francijas Basketbola federācijas pārstāvjiem. Centriem jau no sākuma spēle neesot izdevusies, nekāds pozitīvs efekts nav iegūts no Jēkabsones iziešanas no ierindas, neko spēles gaitas izmainīšanā nav devusi rezervistu iesaistīšana. Tas viss radījis stresu, no kura tā arī neesot izdevies izvairīties. Bet par to, ka fiziski ar Francijas basketbolistēm viss bijis kārtībā, liecinājušas mača beigas, kur latvietes tomēr izskatījušās sagurušākas — lai arī izturējušas.


Latvijas izlases treneri vēlāk ar gandarījumu gan atzina, ka pretiniekus izdevies vinnēt arī taktiski. Bija skaidrs, ka francūzietes spēli veidos ar spiedienu uz groza apakšu, un pret sāncensēm ļoti labi nostrādājis jauktās aizsardzības modelis, kad zonas aizsardzība tika pārmaiņus mainīta ar "cilvēks — cilvēks" sistēmu. Faktiski neko būtisku mača gaitā salīdzinoši nesen ieceltajam Francijas izlases trenerim Žakam Komerē — bijušajam fiziskās sagatavotības speciālistam — mainīt tā arī neizdevās. Kaut arī bijis dīvaini, ka viņam palikušas nepamanītas dažas elementāras spēles nianses.



Nekādu svinību pēc ceturtdaļfināla uzvaras pār Franciju trešdienas vakarā neesot bijis. Anete Jēkabsone : "Varbūt tikai emociju pie vakariņu galda bija vairāk. Svinēsim, kad medaļas būs kaklā!"




---



Pārpublicēts materiāls
06.10.07 Latvijas Avīze

Basketbolistes tuvu medaļām
Māris Siliņš


Latvijas sieviešu izlase, Itālijā iekļūstot Eiropas čempionāta pusfinālā un nodrošinot savu līdzdalību olimpiskās kvalifikācijas turnīrā, sasniegusi pagaidām augstāko virsotni mūsu dāmu basketbolā.


Pirmoreiz četriniekā

Eiforija un prieka asaras ceturtdienas vēlā vakara stundā valdīja Latvijas izlases nometnē Kjeti, kur mūsējās taktiski ar 66:62 apspēlēja Francijas basketbolistes. Līdz šim nevienai mūsu sporta spēļu izlasei nebija izdevies iekļūt Eiropas četru labāko komandu skaitā. Latvietes ir soļa attālumā no medaļām, taču jau ieguvušas tiesības nākamgad piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Šovakar pusfinālā mūsējās tiksies ar Krieviju. Eiropas čempionāta izšķirošās spēles gatavojas apmeklēt arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.


Anete atgriežas


Pret francūzietēm Latvijas izlase līdz šim bija spēlējusi sešas reizes un allaž zaudējusi. Īpaši kremta divus gadus vecais zāģis iepriekšējā Eiropas čempionātā, kas mūsējām liedza dalību pasaules čempionātā. Nu tas atmaksāts ar uzviju.


Francūzietes allaž bijušas mums neparocīgas pretinieces – fiziski pārākas, ar agresīvu aizsardzību. Lai to uzlauztu, bija vajadzīga pareiza spēles koncepcija un precīza tās izpilde. Latvijas izlases galvenajam trenerim Ainaram Zvirgzdiņam ar saviem palīgiem izdevās atkost visas pretinieču nianses – viņu izstrādātais teicamais spēles plāns un lieliskā zonas aizsardzība Francijas izlasi padarīja pavisam nevarīgu. Īpaši pirmajā puslaikā, kurā apjukušās pretinieces ar milzu grūtībām tika vien pie 18 punktiem.


Latvijas basketbolistes pirmajās 20 minūtēs ieguva tādu pārliecību par saviem spēkiem, ka šajā vakarā viņas neapturētu neviens. Nesaliecama rakstura komandas pazīmes mūsu dāmas rādīja jau iepriekšējās piecās uzvarētajās spēlēs. Šoreiz jau otrajā minūtē laukumu ar pamatīgi sadauzītu kāju atstāja Anete Jēkabsone-Žogota. Tomēr latvietes, palikušas bez savas līderes, nevis apjuka, kā nereti gadās citkārt, bet gan vēl ciešāk savilka aizsardzības žņaugus, un katra nākamās minūtes nospēlēja gan par sevi, gan par Aneti. Drīz vien Jēkabsone-Žogota atgriezās laukumā un spēles beigās pielika punktu uzvarai ar diviem soda metieniem, lai gan sāpošā kāja neļāva nospēlēt ierastajā līmenī. Komandas līderu lomu uzbrukumā uzņēmās Gunta Baško un Liene Jansone, tomēr uzvaras pamati joprojām tika mūrēti, sargājot savu grozu.


"Ļoti rūpīgi gatavojāmies šim mačam, izanalizējām Francijas spēli, un esmu ļoti apmierināts, kā mūsu plāns tika realizēts laukumā. Nespēlējām klasisku zonas aizsardzību, centāmies bez bumbām atstāt pretinieču garās spēlētājas, un tas francūzietēm radīja pamatīgas problēmas. Mūsu meitenes paveikušas varoņdarbu, paldies viņām visām, tāpat arī līdzjutējiem," sacīja Ainars Zvirgzdiņš.


Video atmaksājās


Nepatīkamākie brīži pienāca trešās ceturtdaļas beigās, kad no iepriekš iegūtā pārsvara bija atlikuši vairs tikai četri punkti. Taču turpmākajās četrās minūtēs atkal dominēja fantastiska aizsardzība un tika nosargāts savs grozs – pāris reižu francūzietēm ar 24 sekundēm bija par maz, lai atrastu iespēju metienam. Toties latvietes iemeta – trejaci trāpīja Zane Tamane, Liene Jansone un Gunta Baško (53:40). Atkal atgūtais vairāk nekā desmit punktu pārsvars nu jau bija izšķirošs. Francijas izlasi vairs nespēja glābt pat pēdējās piecās minūtēs iemestie 22 punkti – pretinieču nometnē valdīja panika, un katram viņu veiksmīgam gājienam latvietes atrada ne mazāk veiksmīgu atbildi.


"Daudz skatījāmies Francijas izlases spēļu video, un tas atmaksājās. Zinājām, kā neļaut viņām spēlēt. Tagad esam tik laimīgas!" līksmoja Gunta Baško. Tā ir uzvara, pēc kuras meitenēm trūka vārdu, un sajūsmas spiedzieni skanēja vēl ilgi.




---



05.10.07
Latvija turpina cīņu par medaļām : Ēriks Strauss, NRA.lv


---


Pārpublicēts raksts
05.10.07 laikraksts Diena
Basketbolistes raksta vēsturi
Ivo Jirgens Kjeti

Latvijas dāmu basketbola izlases uzvarai 66:62 pār Franciju Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā ir vēsturiska piegarša — pirmo reizi Latvijas jaunākajos laikos kāda no pieaugušo izlasēm olimpiskajā sporta veidā kvalificējusies kontinenta meistarsacīkšu pusfinālam. Turklāt Latvijas basketbolistes ne tikai iekļuvušas četru labāko izlašu skaitā, bet arī ieguvušas ceļazīmi uz Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru (Eiropas čempiones tiesības spēlēt Pekinā iegūs automātiski). "Meiteņu vārdā varu teikt, ka esam vairāk nekā laimīgas un pašas ar grūtībām spējam noticēt tam, ko esam paveikušas," viena no mača varonēm Gunta Baško apstiprināja eiforijai līdzīgo noskaņu pēc finālsirēnas.

Sestdien Latvijas izlase pusfinālā spēlēs ar piektdien paredzētā ceturtdaļfināla mačā Krievija — Lietuva uzvarētājām. Vakar vēlu vakarā cīņu par iekļūšanu pusfinālā aizvadīja Čehijas un Baltkrievijas izlases, rītvakar pēdējā ceturtdaļfinālā tiksies Spānija un Beļģija.

Starp krāsas kārbām

Kjeti tik tikko atvērtā jaunā sporta zāle pārsteidza. Eleganta ēka stiklā, ko saules pusē vēl stundu pirms mača strādnieki aizsedza ar plāksnēm, un metālā, ko citi strādnieki nesteidzīgi turpināja pindzelēt ar otām. Vienu no divām ģērbtuvēm pēc treniņa nesteidzīgi pameta Spānijas izlase — neviens to nebija pabrīdinājis, ka rindā jau 15 minūtes gaida Latvijas basketbolistes. Pirms kāpt uz laukuma, spēlētājām dvielī jānotīra no apaviem cementa paliekas. Vēl dienu pirms spēles viesnīcā neviens skaidri nevarēja pateikt, kur tāda zāle vispār atrodas un kā līdz tai nokļūt, vai arī norādīja uz veco halli, kurā notika pirmā posma spēles. Turklāt līdzīgā situācijā bija ne tikai žurnālisti, bet kā dzirdēts — pat ietekmīgu nacionālu federāciju augstu stāvošas amatpersonas. Pusotru nedēļu kopš Eiropas čempionāta sākuma izslēgšanas turnīrs Kjeti pie pienācis nemanot.

Iepriekšējā vakarā netālajā Ortonā brīnumi nenotika. Lai arī F grupas pēdējā spēlē Serbijas basketbolistes francūzietēm izrādīja pienācīgu konkurenci un līdz trešās ceturtdaļas vidum turējās turpat blakus, tomēr favorītes ņēma virsroku. No slidenā 49:45 rezultāta Francijas izlase palielināja pārsvaru līdz 55:45, un viņu pozīcijas vairs netika apdraudētas. Pieticīgo sniegumu metienos (trīspunktnieki 0/10!) Francijas izlase kompensēja ar ierasti aktīvo aizsardzību, izprovocējot 23 pretinieču kļūdas, kā arī pārsvaru cīņā pie groziem (35:21).

Skaists revanšs

Spēles gaita: 2:6 (3.min.), 6:10 (7.), 13:10 (10.), 16:16 (13.), 30:18 (21.), 34:27 (24.), 39:30 (27.), 44:40 (30.), 53:40 (33.), 59:46 (36.), 62:55 (38.), 64:60 (40.), 66:62.

Nebija grūti prognozēt, ka rezultatīva šī spēle nebūs. Taču aizsardzības īpatsvars pār uzbrukumu pārsniedza pat gaidītā robežas. Nepatīkamu brīdi Latvijas izlase piedzīvoja jau otrajā minūtē, kad malā nokliboja Anete Jēkabsone. "Dižona man ar ceļgalu trāpīja pa ceļa muskuli. Pamatīgi izsita no spēles, un pēc tam vairs varēju spēlēt tikai ar 50% atdevi," vēlāk atzina Jēkabsone. Par laimi, jau piecas minūtes vēlāk viņa ar nosaitētu ceļgalu laukumā atgriezās (otrajā ceturtdaļā uz laiku no spēles tika izsista arī Zane Tamane, taču arī viņa vēlāk bija atpakaļ). Bija acīm redzams, ka Latvijas izlases treneru kolektīvs ir pamatīgi piestrādājis, izveidojot aizsardzības koncepciju, — francūzietes regulāri iestrēga mūsējo zonas aizsardzības slazdos (desmit kļūdas puslaikā), jau pierasto neprecizitāti demonstrēja franču snaiperes (trīspunktnieki 0/7), un šoreiz nespīdēja arī centra spēlētājas — latvietes izskatījās ātrākas, svaigākas un azartiskākas. Tā vien likās, ka spēles pārcelšana no deviņiem uz pusseptiņiem vakarā — it kā pēc Francijas televīzijas lūguma — ar Francijas izlasi ir nospēlējusi ļaunu joku. Uzbrukumā gan viegli neklājās arī mūsējām. Gandrīz pusi otrās ceturtdaļas rezultāta skaitļi uz tablo palika nemainīgi. Taču Baško ar caurgājieniem un Jansone ar diviem trīspunktniekiem dažu minūšu laikā ļāva iekrāt pat nedaudz negaidītu 10 punktu pārsvaru.

Otrā puslaika sākums lika domāt, ka vienmērīgākais sastāvs un lielākas iespējas variēt ar sastāvu Francijai dod pārākumu pār Latvijas komandas septiņnieku, kuram strādāt gan aizsardzībā, gan uzbrukumā nācās ar minimāliem atpūtas brīžiem. Vienubrīd iespēlējās francūziešu līdere Gruda, arvien grūtāk kļuva izturēt spiedienu zem Latvijas groza. Trešās ceturtdaļas beigas vairs neliecināja neko labu. Taču pēc nelielā pārtraukuma latvietes sarīkoja vēl varenāku atbildi, turklāt saplosīja to franču aizsardzības daļu, kas it likās visstiprākā, — no groza apakšas punkti tika vākti gan caurgājienos, gan pēc negaidītām izspēlēm uz brīvu vietu. Asu izjūtu cienītājiem vēl tika sagādāta soda metienu sērija, kurā Latvijas basketbolistes parādīja, kāpēc šajā rādītājā ir labākās visā čempionātā. Mirkli vēlāk prieka asaras mirdzēja vai visu spēlētāju acīs.

"Esmu ļoti apmierināts ar spēli. Ļoti cītīgai tai gatavojāmies, izanalizējām Francijas izlases spēli, un tas deva rezultātu, it īpaši pirmajā puslaikā. Gaidījām, ka viņas galvenokārt spēlēs uz centriem, un centāmies, lai viņas pēc iespējams mazāk saņem bumbu," taktisku uzvaru pār sāncensēm akcentēja galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Iepriekšējā čempionātā mēs spēlējām ar Franciju par piekto vietu un ceļazīmi uz pasaules čempionātu. Zaudējām, un šo spēli var uzskatīt par skaistu revanšu," Gunta Baško savas atziņas pabeidza ar spalgu jahū!


---


04.10.07 Zvirgzdiņš : "Meitenes paveica varoņdarbu" : esp
04.10.07 Tāre : "Cīnīsimies tālāk!" : Syriana, www.esports.lv
04.10.07 Intervija ar Aneti Jēkabsoni : Leta, www.delfi.lv
04.10.07 Basketfrance.com raksts : tulkojums uz angļu
04.10.07 Basquetebol.org raksts : tulkojums uz angļu
04.10.07 Basketfeminin.com raksts : tulkojums uz angļu


---