25.09.07 EČ 2.spēle : Latvija – Izraēla

.
Madars Bergmanis TV : "Nervu pārbaude ar laimīgām beigām"

25.09.07 EČ 2.spēle :
Latvija – Izraēla 77:73 tvLIVE-krogs
kom: delfi , esp , apo, tvne.
fotogalerija: esp

---


Pārpublicēts raksts
27.09.07 Latvijas avīze
Mūsu basketbolistes izpildījušas savu pirmo uzdevumu
Māris Siliņš

Latvijas basketbola sieviešu izlase Eiropas čempionātā Itālijā otrajā spēlē ar 77:73 uzvarēja Izraēlu, nodrošinot sev vietu finālturnīra nākamajā kārtā.

Rezultāts paliks

Brīdī, kad ūdens jau bija pilna mute, Anete Jēkabsone-Žogota ņēma bumbu, lauzās uz Izraēlas izlases grozu un meta, meta, meta. Latvijas izlases līderes otrajā puslaikā 24 savāktie punkti, komandas labāko spēlētāju augstāka individuālā meistarība un nosvērtība pēdējās sekundēs latvietēm ļāva izcīnīt otro uzvaru, lai gan par pašu spēli otrdienas vakarā gandarījuma bija maz.
Bet, kā saka treneri – spēle aizmirsīsies, rezultāts paliks, un tas šoreiz bija galvenais. Otrā uzvara Latvijas izlasei garantē vietu turnīra nākamajā kārtā, turklāt līdzi nāks vismaz viena uzvara. Vakar mūsējās samēroja spēkus ar Eiropas čempionēm čehietēm, bet otrajā posmā turpat Vasto pretī nāks B grupas labākais trijnieks – Beļģija, Vācija un Lietuva.

''Mums bija problēmas ar veselību – faktiski tikai trīs spēlētājas ir pilnīgi veselas. Bija vajadzīgas maiņas, lai atrastu to sastāvu, kas var spēlēt. Uzdevums – iekļūt nākamajā kārtā – ir izpildīts, turnīra turpinājumā vairs nebūs tādas psiholoģiskās spriedzes, varēsim spēlēt mierīgāk,'' atzīst Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Ūdens pilna mute

Izraēlas izlasei Eiropas čempionātu finālturnīros šis ir trešais starts – tāpat kā latvietēm. Atšķirība vien tā, ka dienvidnieču nokļūšana Itālijā ir diezgan liels pārsteigums – loģiskāka šķistu Polijas vai Slovākijas, Bulgārijas vai Ungārijas kvalificēšanās finālturnīram. To, kas ir Izraēlas basketbols, spēlējot šīs valsts klubos, uz savas ādas izjutušas Liene Jansone un Gunta Baško: spēlētājas ir gatavas vispirms neļaut pretiniecēm spēlēt savu spēli un ar bulterjera sakodienu mēģina ieķerties katrā iespējā uz līdzvērtīgu rezultātu. Izrādījās, ka Latvijas izlasei trūkst argumentu, lai Izraēlas izlasi apspēlētu ar saviem trumpjiem – tika pieņemts ebrejietēm izdevīgs spēles ritējums, vairāk paļaujoties uz veiksmi tālmetienos, kas gandrīz maksāja ar zaudējumu.
Nepilnās pirmajās trīs minūtēs Izraēlas basketbolistes dažādos veidos četras reizes pazaudēja bumbu, uz ko latvietes atbildēja ar desmit punktiem (Zanei Eglītei un Ievai Kubliņai pa trejacim), panākot 10:2. Jau šajās epizodēs bija uzkrītoši redzams, ka pret augumā mazākajām ebrejietēm mūsējās nekādi netiek groza tuvumā, punktus lielākoties gūstot no distances, problēmas rada zonas aizsardzība, bet cīņā par atlēkušajām bumbām pretinieces ir veiklākas. Ar Ievas Tāres pieciem pēc kārtas iemestajiem punktiem (15:8) vēl izdevās noturēt galvu virs ūdens, taču pamazām spēles grožus savās rokās pārņēma Izraēlas izlase.

Otrajā ceturtdaļā latvietes no spēles guva tikai četrus grozus – ja nebūtu Santas Dreimanes divu trāpīgo tālmetienu, pārtraukumā ejot, varēja būt vēl sliktāk nekā 30:39. Turklāt spēlētāju maiņas šoreiz mūsējo sadarbību tikai dezorganizēja. Nespēdamas atrast savu spēli uzbrukumā, viņas pamazām apjuka arī aizsardzībā. Izrādījās, ka Izraēlas izlasē jābaidās ne tikai no ierastās uzbrukuma līderes Kohenas, bet arī no Suezas Karni un pirms 20 vasarām Rīgā dzimušās Jekaterinas Abramzonas. Šķiet, Zvirgzdiņam ģērbtuvē bija arī kāds bargāks vārds sakāms.

Anete kā lapsene

Ja ne gluži visa komanda, tad vismaz tās līdere Jēkabsone-Žogota otrajā puslaikā laukumā bija nikna kā lapsene. Pirmā ar pāris zem groza veiksmīgi nospēlētām epizodēm komandu pamodināja Jansone, bet Jēkabsones-Žogotas trīspunktu un pustālie metieni 23. minūtē ļāva panākt 41:41. Vadību pārņemt neizdevās, taču līdzi latvietes turējās faktiski tikai ar Anetes rezultativitāti. Pēc viņas soda metieniem 35. minūtē beidzot izdevās tikt vadībā (64:62), taču vēlme piežmiegt pretinieces uzreiz deva pretēju efektu – 37. minūtē atkal bija jādomā par ķeršanu (64:68).

Un atkal solonumurs Jēkabsones-Žogotas izpildījumā – divi precīzi tālmetieni un 70:68, bet par, manuprāt, izšķirošo kļuva Zanes Eglītes uzbrukuma pēdējā sekundē trāpītais pustālais metiens 106 sekundes pirms mača beigām (72:68). Visu spēli ar septiņām basketbolistēm iztikušajai Izraēlas izlasei galotnē pietrūka divu lietu – fiziskās izturības un meistarības. Atlikušajā laikā vēl iznāca panervozēt pēc Kohenas precīzā trejača, taču savā pēdējā uzbrukumā dienvidnieces pazaudēja bumbu un punktu ar diviem soda metieniem atkal pielika Eglīte – 77:73.


---


Pārpublicēts raksts
26.09.07 laikraksts Diena
Divas uzvaras Latvijai jau garantējušas vietu Eiropas čempionāta labāko divpadsmitniekā
Ivo Jirgens Vasto

Uzvara dramatiskā cīņā pār Izraēlu 77:73 (30:39) ne vien apliecinājusi Latvijas dāmu basketbola izlases raksturu, bet arī garantējusi vietu Eiropas čempionāta otrajā posmā. "Esmu gandarīts, ka meitenes ar pašaizliedzīgu aizsardzību prata lauzt spēles gaitu un izcīnīt tik svarīgu uzvaru. Ne visas spēlētājas šodien bija gatavas tam, ka bija obligāti jāuzvar. Taču varu pateikt paldies visām," valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš priecājās par to, ka pirmais uzdevums čempionātā jau ir izpildīts. Trešdien Latvijas basketbolistes aizvadīs A apakšgrupas pēdējo spēli pret pašreizējām Eiropas čempionēm čehietēm, bet pēc vienas dienas atpūtas atsāks cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Eiropā ievērotas

"Eiropa mūs ir sākusi respektēt!" Izraēlas izlases galvenā trenera Eli Rabi pasludinātais pēc komandas pārsteidzošās iekļūšanas Eiropas čempionāta finālturnīrā gluži pēc lielīšanās vis neizklausījās. Ja reiz aiz muguras palika ne tik sen medaļas izcīnījušās Polijas, Slovākijas, Ukrainas vai Ungārijas izlases, uzsist sev pa plecu viņam nevar liegt. Deficītu auguma centimetru ziņā (ar 186 cm viena no garākajām ir Rīgā dzimusī Jekaterina Abramzona) Izraēlas izlase iemācījusies kompensēt ar nežēlīgu pretinieču vajāšanu aizsardzībā, un čempionāta pirmajā dienā Čehijas izlasei vajadzēja gandrīz visu pirmo puslaiku, lai atrastu zāles pret šādu basketbolu - 75:43 (35:24).

"Viņām ir viena izteikta līdere uzbrukumā - Lirona Kohena. Toties garais gals nav tik stiprs. Kopumā es domāju, ka Izraēla nav spēcīgāka par Turciju, taču vienā konkrētā spēlē viss var gadīties. Nav izslēgts, ka viņas visu liks tieši uz vienu spēli pret mums," pirms mača sprieda Latvijas izlases treneris Ainārs Čukste, kurš otrdienas pretinieču spēli bija klātienē iepazinis pagājušajā nedēļā notikušajā papildus kvalifikācijas finālturnīrā. Spēles plāns ar videoierakstu palīdzību esot izstrādāts, atlicis tikai to realizēt.

Pazudušais trāpīgums

Spēles gaita: 10:2 (3.min.), 10:8 (5.), 17:11 (5.), 19:24 (15.), 25:27 (17.), 27:37 (19.), 41:41 (24.), 43:47 (27.), 53:59 (31.), 64:62 (35.), 64:68 (37.), 72:68 (38.), 74:73 (40.), 77:73.

Sākums neko ļaunu neliecināja. No abpusējām kļūdām bagātajām pirmajām minūtēm latvietes "pamodās" pirmās, un trīs trīspunktnieki triju minūšu laikā lika domāt, ka izraēliešu aizsardzība nemaz nav tik briesmīgs ierocis un trāpīgumu diennakts laikā Latvijas basketbolistes nav pazaudējušas. Ja nu vienīgi fakts, ka rezultātu audzēt izdevās gandrīz tikai uz tālo un pustālo metienu rēķina - līdz centra spēlētājām groza tuvumā bumba nenonāca gandrīz nemaz. Diemžēl sākoties otrajai ceturtdaļai, aina kļuva arvien bēdīgāka. Bumba turpināja dancot pa Izraēlas aizsardzības zonas perimetru, nekādu efektu nedodot - precizitāte bija zema, bet auguma pārsvaru joprojām izmantot neizdevās (grozs pat tika zaudēts!). Toties pretinieču sastāvā līderes lomu ar precīziem pustālajiem metieniem uzbrukumā uzņēmās viena no retajām ārpus Izraēlas spēlējošajām basketbolistēm Liada Karni (17 punkti puslaikā). Latvijas valstsvienības vadība ķērās pie radikāliem lēmumiem, laukumā sūtot gandrīz visas rezervistes, taču pozitīvu rezultātu nedeva arī tas. "Šobrīd komandā pilnīgi veselas ir tikai trīs spēlētājas un daudzas nespēj savas epizodes nospēlēt ar pilnu atdevi. Mēģināju meklēt sastāvu," lēmumu pamato A.Zvirgzdiņš.

Roka nenotrīcēja

Pēc pārtraukuma spēle atsākās cerīgāk. Pie groza aktivizējās Latvijas centra spēlētājas, pirmajā puslaikā zudušo precizitāti atguva Jēkabsone, arī aizsardzība strādāja ar pilnu jaudu, un jau trešās ceturtdaļas vidū bija atkarots līdzsvars. Mača atlikusī daļa, šķiet, mazākā mērā bija taktiskā, vairāk - raksturu cīņa, kurā virsroku guvu Latvijas izlases lielāka starptautisko spēļu pieredze un individuālā meistarība.

"Bijām gaidījušas, ka pretinieces būs daudz asākas aizsardzībā, provocēs uz piezīmēm. Sākumā par daudz taustījāmies un baidījāmies pieļaut kļūdas. Pārtraukumā norunājām, ka nedrīkst padoties un jāturpina cīnīties," stāstīja Zane Eglīte, kuras precīzais pustālais metiens uzbrukuma pēdējā sekundē un divi realizēti soda metieni izrādījās lielā mērā izšķirošie: "Kā varone nejūtos, bet prieks, ka roka nenotrīcēja." Anete Jēkabsone-Žogota piebilda: "Ja būtu nedaudz labāk kritis un aizsardzībā būtu nospēlējušas tā kā trešajā ceturtdaļā, nebūtu bijis jādzenas pakaļ visu spēli. Divi dažādi puslaiki man pašai? Treneris pateica pārtraukumā stingrāku vārdu - palīdzēja!"


Latvija pret Izraēlu

Ilze Ose-Hlebovicka 5
7 min, 0 p. Sev atvēlēto spēles laiku aizvadīja nemanāmi.

Santa Dreimane 6
15 min, 6 p. Veiksmīgi iesaistījās spēlē otrajā ceturtdaļā un ar diviem precīziem trīspunktniekiem pārtrauca izlases neveiksmju sēriju uzbrukumā. Otrajā puslaikā pašaizliedzīgi cīnījās aizsardzībā.

Zane Eglīte 7
20 min, 7 p., 3 pārķ. Maču aizvadīja ļoti lietderīgi par spīti ātri nopelnītajām trim piezīmēm. Centīgi nospēlēja aizsardzībā, visus savus punktus guva izšķirošos brīžos.

Zane Tamane 6
23 min, 8 p., 6 atl., 3 piesp., 3 pārķ. Maču sāka diezgan bikli un aizvadīja nestabili. Brīžam bija aktīva uzbrukumā, brīžam pieļāva pozicionālas kļūdas aizsardzībā.

Gunta Baško 6
18 min, 5 p., 3 piesp. Veselības stāvokļa dēļ laukumā bija salīdzinoši īsu laiku, kas nopietni ietekmēja Latvijas izlases uzbrukuma organizāciju.

Liene Jansone 6
21 min, 6 p., 3 atl. Enerģiski nospēlēja otrā puslaika sākumu, taču ne vienmēr bija uzdevumu augstumos sava groza sargāšanā.

Anete Jēkabsone 8
38 min, 28 p., 5 piesp. Aizvadīja divus dažādus puslaikus. Pirmajā mocījās tāpat kā visa komanda (metieni 2/10), otrajā bija spoža uzbrukumā (8/11) un agresīva aizsardzībā. Apliecināja, cik svarīga ir līderes loma komandā.

Anita Teilāne b/a
Nespēlēja, trenera lēmums.

Dita Krumberga b/a
2 min, 0 p. Īsajā laikā uz laukuma notikumus būtiski neietekmēja.

Ieva Tāre 7
21 min, 7 p., 3 atl., 2 piesp. Piespiedu kārtā uzņēmās saspēles vadīšanu, kas papildus atņēma spēkus. Aizsardzībā bija pašaizliedzīga kā vienmēr.

Ieva Kubliņa 6
28 min, 8 p., 6 atl. Līdzatbildīga par komandas zaudējumu cīņā zem groziem. Atšķirībā no pirmās dienas nebija tik veiksmīga uzbrukumā.

Aija Brumermane 5
5 min, 2 p., 2 atl., 3 piez. Spēlē iesaistījās aktīvi, taču stress acīmredzot ņēma virsroku, un pozitīvu darbību nebija daudz.


---


26.09.07 A
inars Zvirgzdiņš : "Esmu ar mieru katru vakaru meitenēm teikt paldies un, tāpat kā pēc iepriekšējās spēles, arī šoreiz izsaku milzīgu pateicību par šo maču. Šī spēle bija vēl grūtāka, jo tā bija obligāti jāuzvar. Paldies par to, ka otrajā puslaikā tomēr prata salauzt spēli mums par labu." (26.09.07 NRA)


---


PIRMS SPĒLES. espSyriana & delfiKreipāns... Jumtalapa : Būsim godīgi – Latvija ir izteikta favorīte šajā spēlē. Mūsu līderu sešinieks ir kvalificētākas spēlētājas, par viņu līderu septītnieku. Ainārs Čukste : ”Man šķiet, ka Izraēla ir ērtāks pretinieks nekā Polija. Varbūt tāpēc, ka izraēlietēm nav izteiktu zvaigžņu, varbūt tāpēc, ka viņas iztiek ar septiņām spēlētājām. Viegli noteikti nebūs, jo viņas spēlē līdzīgā stilā kā turcietes un reizēm ir pat nekaunīgākas. Viņas spēlē ļoti smagi, agresīvi, pelna tehniskās un nesportiskās piezīmes, arī treneris visu laiku ir uzvilkts... (24.09.07 NRA). Ēriks Strauss : ”Ainārs Čukste, atrodoties Itālijā, Izraēlas izlasi ir paspējis novērtēt klātienē un ieguvis arī vērtīgos videoierakstus. Tiesa, neiztika bez itāliešiem raksturīgās paviršības - videoversija Izraēlas uzvarai pār Slovākiju tā arī nav sarūpēta, un tagad būs jāmeklē citi ceļi, kā iegūt uzskatāmo materiālu. Arī spēles pret Poliju videoierakstu neizdevās iegūt, taču to nofilmēja pats Čukste. (24.09.07 NRA). Ainars Zvirgzdiņš : ”Ar vairākām Izraēlas izlases spēlētājām man sanāca tikties, trenējot Maskavas Dynamo, un man ir pazīstams viņu spēles stils.” (24.09.07 NRA); ” Izraēlai patīk iemidzināt pretinieku. Laukumā it kā nekas nenotiek, un tad pēkšņi piezīme, soda metieni un vēl kaut kas. Beigās skaties - esi zaudējis.” (26.09.07 NRA). Ivo Jirgens : ”Izraēlas izlases kvalificēšanos Eiropas čempionātam grūti nodēvēt citādi kā par brīnumu. Atlases pirmajā kārtā Izraēlas basketbolistes palika pēdējā vietā aiz Turcijas, Ukrainas un Slovēnijas izlasēm, izcīnot divas uzvaras sešās spēlēs. Papildu kvalifikācijas turnīra grupā izraēlietes izlīda caur adatas aci - gan viņām, gan Bulgārijas un Ungārijas izlasēm bija pa divām uzvarām, bet Izraēlai izrādījās labāka punktu starpība. Visbeidzot finālturnīrā pēc uzvaras pār Slovākiju (84:71) un zaudējuma Polijai (71:78) Izraēlas liktenis bija abu pārējo sāncenšu rokās. Un neticamā kārtā konkurentu savstarpējā spēle beidzās Izraēlai izdevīgu rezultātu (76:74 Slovākijas labā). "Ja reiz mēs atstājām aiz sevis tādas komandas kā Bulgārija, Ungārija, Slovākija un Polija, jādomā, ka vietu finālturnīrā esam pelnījuši," loģiski spriež Izraēlas izlases treneris Tals Natans. Zvaigžņu trūkumu un nepietiekamos auguma centimetrus gados jaunā Izraēlas izlase ir iemanījusies kompensēt ar agresīvu spēli aizsardzībā un labi organizētu uzbrukumu ar precīziem metieniem no distances. Cita lieta, vai izraēlietes visas emocijas un spēkus jau nebūs atstājušas cīņā par iekļūšanu finālturnīrā.” (24.09.07 Sporta diena).

21.09.07
Paldies, Zuza! Attā, Biba & Margo... Shalom Israel.

Izraēlas galvenais treneris pēc Slovākijas uzvaras : "I'll paint you the picture. Slovak bench crying on the right, Poland's bench crying on the left, and a bunch of Israelis jumping and hugging at center court" (angļu Safsal.co.il). Poļu virsraksti nav jātulko: "Mistrzostwa Europy nie dla nas..." (koszkadra.pl) , "Jeden punkt!" (sports.pl) , "Polkom zabrakło punktu do ME i IO w Pekinie!" (sport.pl) , "Polki niestety nie zagrają w Pekinie." (sport.interia.pl). [+espKom , fiba]

Latvijas galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš pirms tam gan teica, ka labāka pretiniece mums būtu Polija, jo tā spēlē klasisko-akadēmisko basketbolu, lai varētu izmantot Margo Didekas auguma priekšrocību; spēlēt divas dienas pēc kārtas ar agresīvām-skrejošām komandām [Turcija un Izraēla] – diez vai būtu tas labākais variants (tā teikts SWH Top basketbols).

Jumtalapa domā, ka šādi Zvirgzdiņa izteikumi t.sk. bija vērsti uz mūsu sieviešu psiholoģijas saglābšanu, jo tobrīd izskatījās, ka būs jāspēlē ar Poliju, kurā divas ir no Eiropas All Stars izlases – Biba & Margo. Polija nopietni pretendētu uz iekļūšanu EČ finālturnīra 5niekā, tomēr šāda iespēja tagad ir liegta...

21.09.07 Slovākija – Polija 76:74 (lai tiktu uz EČ finālturnīru Polija nedrīkstēja zaudēt vairāk kā ar
1p starpību...)
Trīs sekundes līdz beigām ”Bibržicka paspēja izdarīt ļoti tālu metienu - soli aiz centra līnijas. Bumba trāpīja pa stīpu, atsitās uz augšu un vēlreiz trāpīja pa stīpu...”
(Ēriks Strauss, NRA).

20.09.07 Izraēla – Polija 71:78
PREZENTĀCIJA. Izraēla ir viena soļa attālumā no iekļūšanas EČ finālturnīrā! Jo papildkvalifikācijas otrās kārtas 1.spēlē Izraēla diezgan pārliecinoši uzvarēja Slovākiju [84:71 +
ISRrecap]. Vai kāds ko tādu pirms tam gaidīja? Diez vai. Tomēr ārējā līnija Izraēlas izlasei vienmēr ir bijusi gana laba, turklāt tagad ir nākušas klāt visu laiku pirmā izraēliešu WNBA spēlētāja Shay Doron un 2006.gada WNBA drafta kandidāte Liad Suez-Karni. Izraēlas galvenā problēma pēdējos gados ir bijusi garā gala centimetru trūkums, kas pagāšgad daļēji tika novērsts, Amerikā atrodot izraēliešu izcelsmes laba līmeņa centra spēlētāju Jennifer Fleischer 193, kura nākamsezon spēlēs Eirolīgā.
Latvijai parasti ir lielas problēmas, ja ir jāspēlē ar izlasi, kas ir ar kaut ko specifiska un pret ko iepriekš nav spēlēts. Polijai tā ir 213(218) garā Dydek, bet Izraēlai tas ir lielais akcents uz ārējās līnijas spēlētājām un līdz ar to netradicionāla spēle garajā galā. Un tomēr Latvijai izdevīgāk būtu spēlēt ar Izraēlu, nevis ar Poliju.


---