28.09.07 EČ 4.spēle : Latvija – Lietuva


EČ 4.spēle : Latvija – Lietuva : 76:46 : tvLIVE-krogs

komentāri -
latviešu: delfi , esp , tvne , apo
lietuviešu
: krepsinis , delfi , lrytas
fotogalerijas : basquete , esp , prodep : Jansone & Tamane .
---


Pārpublicēts raksts
29.09.07 laikraksts Diena
Atgriešanās uz uzvaru takas
Ivo Jirgens Vasto









(foto: Aivars Liepiņš, Diena)
Pārliecinošā uzvara vairojusi Latvijas komandas izredzes turpināt cīņu par medaļām.

Latvijas basketbolistes spērušas platu soli pretī iekļūšanai Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā

Latvijas dāmu basketbola valstsvienības līdere Anete Jēkabsone–Žogota un viņas partneres salauza Lietuvas izlases pretestību Eiropas čempionāta spēlē — 76:46! Pārliecinošā uzvara vairojusi Latvijas komandas izredzes turpināt cīņu par medaļām.

Divas dienas pēc sagrāves pret Čehiju Latvijas valstsvienība Eiropas čempionāta otrā posma pirmajā spēlē teicamā stilā sagrāva principiālās pretinieces Lietuvas basketbolistes — 76:46. Sestdien latviešu basketbolistes tiksies ar Beļģiju, svētdien ar Vāciju (abu maču sākums plkst.22 pēc Latvijas laika).

Traumas un miers

"Lietuva pret Latviju basketbolā — tas jau vienmēr ir kaut kas," Lietuvas izlases galvenais treneris Aļģirds Paulausks pirms spēles smaidīja, kaut arī problēmu viņam pietiekot. Bez trim līderēm, par kuru nespēlēšanu čempionātā bija skaidrs jau labu brīdi pirms turnīra, savainojumi no ierindas izsituši vēl vairākas. Piemēram, Valužīte un Marčauskaite ar pilnu jaudu sākušas trenēties un spēlēt tikai jau te, Itālijā. "Veidojam spēli čempionāta laikā," diezgan smago zaudējumu pirmajā kārtā Beļģijai skaidroja treneris.

Tostarp Latvijas izlases vadībai, atkal un atkal caurskatot neskaitāmus videoierakstus, kaimiņvalsts komandas spēles taktiskais zīmējums šķita skaidrs. Cita lieta, kā pret to cīnīties. "Var redzēt, ka piedalīšanās Eiropas un pasaules čempionātos viņām ir devušas pieredzi, kā tikt galā ar stresa situācijām. Lietuvietes pat krīzes brīžos paliek mierīgas un nosvērtas," pretinieču psiholoģisko noturību akcentēja izlases treneris Aigars Nerips.

Pārsvars kopš sākuma

Spēles gaita: 7:2 (5.min.), 7:9 (6.), 19:9 (13.), 23:18 (16.), 29:23 (18.), 37:23 (21.), 46:29 (24.), 55:33 (28.), 65:36 (34.), 65:44 (37.), 76:46.

Kad Anete Jēkabsone uztausta savu spēli jau ar pirmajām minūtēm — tas var kļūt nāvējoši jebkurai pretinieku komandai. Vienu-brīd otrajā ceturtdaļā rezultāts "duelī" Jēkabsone — Lietuvas izlase bija 16:14 latvietes labā. Trīspunktnieki, caurgājieni — Latvijas izlases līdere nebija apturama.

Tiesa, nebūs pareizi, ja pirmo puslaiku nodēvētu par Anetes solokoncertu vien. Visa Latvijas izlase bija pelnījusi uzslavas gan par centību aizsardzībā, gan par tāda spēles ātruma uzturēšanu, kādam lietuvietes acīm redzami nebija gatavas. Visbeidzot puslaika pēdējās četras minūtes, kad Jēkabsone bija nomainīta, tumši sarkanās vinnēja 12:5, turklāt pārsvara audzēšanā savu roku pielika visas laukumā izgājušās basketbolistes.

"Pēc smagā zaudējuma Čehijai svarīgi bija nenolaist galvu un kārtīgi sagatavoties nākamajai spēlei. Šodien bijām gatavas gan psiholoģiski, gan taktiski," Gunta Baško uzsvēra brīvdienā veikto mājasdarbu lietderību.

Otrais puslaiks spēles raksturu būtiski neizmainīja. Aizsardzībā latvietes pielipa pretspēlētājām kā dadži, pirmo reizi čempionātā bija arī nenoliedzams pārsvars cīņā par atlēkušajām bumbām, bet uzbrukumā grozā lidoja gan tās bumbas, kam bija jākrīt, gan tās, kas neiekrita mačā ar Čehiju. Nolemtību, kas jau kopš pirmā puslaika beigām valdīja Lietuvas izlases nometnē, uzskatāmi raksturoja fakts, ka Paulausks otrajā puslaikā ne reizi nepaprasīja minūtes pārtraukumu. "Latvijas izlase bija pārāka visos spēles komponentos. Spēlētājas izskatījās pagurušas, nebijām gatavi spēlei," atzina lietuviešu treneris.

Latvijas valstsvienībā, protams, valdīja pavisam cits noskaņojums — ne katru dienu principiālos pretiniekus var pieveikt ar plus 30! "Lieliska uzvara. Un nav tik svarīgi, ka ar plus 30. Mūsu mērķis katrā mačā vienkārši ir uzvara," rāmi slēpjot prieku, izteicās Ainars Zvirgzdiņš. "Zinājām, ka lietuvietes vienmēr ir bijušas spēcīgas cīņā pie groziem, tāpēc mērķis bija pēc iespējas agresīvāk nospēlēt groza tuvumā. Esmu pateicīgs meitenēm par to, ka viņas precīzi izpildīja dodos uzdevumus."


Latvija pret Lietuvu

Santa Dreimane 7
5 min, 3 p. Pēdējā minūtē ar precīzu tālmetienu starpību palielināja līdz saldajiem +30.

Zane Eglīte 8
20 min, 5 p., 2 atl. Nospēlēja komandas interesēs gan saspēles vadīšanā, gan aizsardzībā. Trāpīja svarīgu tālmetienu otrajā ceturtdaļā.

Zane Tamane 8
28 min, 8 p., 9 atl., 5 piesp., 4 pārķ., 2 bloki, 0 kļ. Spēles sākumā netika galā ar lietuviešu centru Marčauskaiti, taču atlikušo laiku nospēlēja teicami. Lieliska statistika.

Gunta Baško 7
33 min, 4 p., 4 atl., 5 kļ. Pirmajā puslaikā pieļāva piecas kļūdas un vairākas reizes ielaidās avantūriskos caurgājienos. Pēc pārtraukuma lietderīgi nospēlēja komandas interesēs.

Liene Jansone 8
27 min, 10 p., 7 atl., 2 piesp., 2 kļ. Palīdzēja izcīnīt pārliecinošu uzvaru cīņā pie groziem, sasniedza labu precizitāti metienos (4/6).

Anete Jēkabsone 9
29 min, 20 p., 5 piesp., 4 atl., 2 pārķ., 1 kļ. Pirmajā puslaikā bija neapturama uzbrukumā un nepiekāpīga aizsardzībā. Spēles otrajā pusē nodemonstrēja, ka būt komandas līderei nenozīmē tikai gūt punktus.

Dita Krumberga b/a
3 min, 0 p. Aizsardzībā nekļūdījās, vienīgo metienu nobloķēja pretiniece.

Ieva Tāre 8
30 min, 10 p., 3 atl. Neveicās metienos, taču guva psiholoģiski svarīgus trīs punktus otrajā ceturtdaļā, kad lietuvietes mēģināja atspēlēties. Paveica milzīgu melnā dara apjomu, ko statistika ne vienmēr uzrāda.

Ieva Kubliņa 8
24 min, 16 p., 6 atl., 3 kļ. Labākā spēle čempionātā. Pie groziem bija agresīvāka, nekā pēdējā laikā pierasts. Godam nocīnījās aizsardzībā, iekrāja labu punktu summu.

Anita Teilāne b/a
Nespēlēja, trenera lēmums.

Aija Brumermane b/a
Nespēlēja, trenera lēmums.

Ilze Ose–Hlebovicka b/a
Nespēlēja, trenera lēmums.


---


29.09.07 Latvijas izlase otro posmu iesāk ar pārliecinošu uzvaru pār Lietuvu : Ēriks Strauss, www.nra.lv


---


PIRMS SPĒLES

fiba...
espSyriana...
Armands Krauliņš...
Jumtalapa : Uz spēli ar principiālajām pretiniecēm – pret kaimiņienēm lietuvietēm – īpaša noskaņošana nav vajadzīga. Lietuva šoreiz varbūt nav tik stipra kā iepriekšējos gados, jo pirms čempionāta pārbaudes spēlēs viņas piemeklēja likstas ar veselību. Tomēr jāņem vērā : jo lietuvietēm vairāk problēmu, jo viņas labāk spēlē [pagāšgad Duglasai 2x atteica pilsonību ---- braucot uz PČ, nokļuva karantīnas slazdā --- FIBA piešķīra zaudējumu 0:2 --- bet PČ beigās Lietuvai 5.vieta]. Uzvārdi viņām ir un viegli nebūs, izredzes 50/50. Ivo Jirgens : "Piektdien paredzētajai Latvijas un Lietuvas spēlei var izrādīties ļoti liela nozīme cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad abas draudzīgās attiecībās esošās (vismaz vadības līmenī) kaimiņvalstu izlases nav aizvadījušas savstarpējās pārbaudes spēles pirms oficiālajiem turnīriem. Ilgāku laiku lietuviešu pozīcijas vismaz Baltijas valstu līmenī bija neapdraudētas, taču pēdējos gados latvietēm viņu nevainojamo bilanci izdevies sabojāt. Vasarā par karjeras beigām Lietuvas izlasē paziņoja ilggadējā līdere Jurgita Štreimikīte–Virbickiene, ceļgala savainojums liedza uz Itāliju braukt Aušrai Bimbaitei. Taču lietuviešu sastāvs ir pietiekami nopietns, kurā Viļņas TEO klubā iespēlēto stilu papildina vairākas meistarīgas Marijampoles Arvi un ārzemēs spēlējošas basketbolistes. (28.09.07 Diena). Māris Siliņš :


---


PAR CITĀM
28.09.07 OČ : Jaunzēlande kvalificējas Olimpiskajām spēlēm.
27.09.07 OČ : AustrālijaIII-FidžiII 139:32 (rezultāts baiss...)
╔ Izskatās, ka Argentīna var nekur netikt, jo nav teiksmainā Gisela Vega, bet Čīle mājās spēlē vareni.
26.09.07 AČ 1.spēle : Brazīlija – Argentīna 72:62 Micaela 15p.
25.09.07 Uz Olimpiskajām spēlēm Krievija naturalizēs amerikānieti – kandidātes: 1.Hammon, 2.Nolan, 3.Douglas. Krievijai visvairāk vajag PG, turklāt 12niekā ir iespējama tikai viena naturalizētā, un tikai tāda, kura nav piedalījusies oficiālā spēlē citas valsts izlasē.


---
Katra no trīs nākamajām Latvijas izlases pretiniecēm mūsējām ir pa zobam: neviena nepieder Eiropas basketbola pašai, pašai elitei. Šodienas pretinieces lietuvietes turnīru sāka ar pamatīgu zaudējumu pret beļģietēm, izkļūšanu no grupas atrisinot ar divām pietiekami pārliecinošām uzvarām pret Rumāniju un Vāciju. Tomēr komandas spēlē, īpaši uzbrukumā, jūtams iepriekšējo gadu līderes Jurgitas Štreimiķītes un vēl dažu pamatsastāva spēlētāju iztrūkums. (28.09.07 Latvijas Avīze).