30.09.07 EČ 5.spēle : Latvija – Beļģija

EČ 5.spēle : Latvija – Beļģija 69:66
komentāri : delfi , esp , apo , tvne .
fotogalerijas : fiba , esp , basketfe , basquete , delfi.




PĒC SPĒLES.

---

01.10.07 Ar primitīvismu pret rupjību : Ēriks Strauss, NRA.lv
"Vēl pirms gada Beļģijas izlases galvenais treneris Lorāns Bufārs teica, ka Latvijas izlase spēlējot primitīvi. Kopš tā laika abas izlases aizvadījušas jau trīs savstarpējās spēles un visās uzvarējušas latvietes. Pēc svētdienas spēles gribējās pajautāt, kā spēlē Beļģijas izlase, taču uzpūtīgais francūzis nemaz neatnāca uz preses konferenci. Acīmredzot Bufārs saprata, ka paši spēlē vēl primitīvāk..." :)

---

Pārpublicēts raksts
02.10.07 laikraksts Diena
Astoņniekā ar sviedriem un asinīm
Ivo Jirgens Vasto

Latvijas izlases basketbolistes spēlēs līdz Eiropas čempionāta pašām beigām

Uzvara dramatiskajā cīņā pār Beļģiju (69:66) un savlaicīgi iegūtā ceļazīme uz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu Latvijas dāmu basketbola izlasei pirms otrdien paredzētā otrā posma pēdējā mačā pret Vāciju nav ļāvušas atslābināties. "Mana trenera filozofija nepieļauj, ka mēs kādā spēlē varētu nedomāt par uzvaru," galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš vārdos apliecināja maksimālista reputāciju. Latvijas izlase jau nodrošinājusi vismaz trešo vietu E grupā, taču notikumu sakritības gadījumā (Čehijas zaudējums Beļģijai, pašu uzvara pār Vāciju) otro posmu var pabeigt pat pirmajā vietā. Pretinieces ceturtdaļfinālā, visticamāk, nāksies gaidīt līdz trešdienas vakaram, kad pēdējās cīņas aizvadīs F grupas komandas. Kā zināms, šāgada Eiropas čempiones iegūs tiesības spēlēt olimpiskajā turnīrā Pekinā, bet 2.-5.vietu ieguvējas - olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.


Saliedēja Voutersa

Spēles gaita: 3:10 (6.min.), 9:12 (8.), 9:18 (10.), 22:28 (16.), 29:30 (21.), 32:36 (24.), 43:36 (28.), 49:44 (28.), 56:44 (31.), 63:55 (37.), 63:63 (39.), 67:63 (40.), 67:66 (40.), 69:66.

Pagaidām maču sākumi kaut kādu loģiku Latvijas izlases spēlē nav ļāvuši apjaust. Bija gan žilbinošās pirmās minūtes pret Izraēlu un Lietuvu, gan samocītais starts pret Turciju, gan bezcerība pret Čehiju. Spēle ar Beļģiju drīzāk ierindojama pie pēdējiem. Gandrīz trīs minūtes Latvijas basketbolistes uzbrukumā pat netika līdz metienam, kamēr laukuma otrā galā beļģietes ar savu zvaigzni Voutersu priekšgalā izrīkojās pēc sirds patikas. Abas komandas mēģināja uzsvaru likt uz uzbrukumiem groza tuvumā, taču sekmes bija krasi atšķirīgas - beļģu centri bija ātrāki, kustīgāki, veiklāki. Kopējo iespaidu par pirmajām desmit minūtēm pamatīgi bojāja arī deviņas kļūdas.

Spēle izlīdzinājās otrajā ceturtdaļā, kad veiksmīgi spēlē iesaistījās Jansone un pretlīdzekļus cīņā pret Voutersu, ieskaitot divus nobloķētus metienus, pamazām uztaustīja Tamane. Lielā mērā par pagrieziena punktu mačā kļuva epizode otrās ceturtdaļas beigās. Cīņā pie Latvijas izlases groza Tamane trāpīja slavenajai pretspēlētājai, kura atbildei atklāti metās latvietei virsū ar dūrēm un pārsita lūpu (nez, kur tobrīd skatījās tiesneši, jo Voutersas rīcība palika bez sekām). "Protams, šai epizodei bija sava nozīme. Mēs vienai no pretinieču līderēm izrādījām pretestību, viņa sāka nervozēt, kad Zane nepadevās. Mēs komandā visas cita par citu pastāvam," Liene Jansone apstiprināja, ka Latvijas basketbolistes spēlē motivējusi arī pretinieču izrīcība pret partneri.

Lai gan Voutersa turpināja krāt punktus arī pēc lielā pārtraukuma, likās, ka pēc incidenta iepriekšējā pārliecība viņu bija pametusi. Citu stabilu ieroču Beļģijas izlases arsenālā diez kā nemanīja - reaktīvā saspēles vadītāja Vambe tika apklusināta kopīgām pūlēm, citas iniciatīvu uzņēmās ļoti reti. Toties Latvijas komandas piecnieks laukumā darbojās kā vienots veselums gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Kad trešās ceturtdaļās beigās pusotras minūtes laikā pēc lieliskām izspēlēm četras dažādas (!) latvietes iemeta pa brīvam trīspunktniekam un pēdējā sekundē Baško realizēja pustālo, šķita, ka beļģietes jau balansē un nokauta robežas - par spīti tam, ka starpība nemaz nebija tik liela (54:44). "Pirmajā puslaikā spēlējām nervozi, pārāk respektējām pretinieces un kļūdījāmies. Pēc pārtraukuma paveicām to, ko vajadzēja izdarīt, - lieliski nospēlējām aizsardzībā, trāpījām svarīgus metienus," divus dažādos puslaikus Latvijas izlases izpildījumā raksturoja L.Jansone.

Happy end

Taču cīņa vēl nebija galā. Kad jau likās, ka Beļģijas izlasei citu trumpju kā Voutersa vairs nav, savai līderei piebalsoja Dejērta un de Monda, un 100 sekundes līdz beigām tablo atkal vēstīja neizšķirtu (63:63). Seši Baško un Jēkabsones realizēti soda metieni plus Guntas pārķertā piespēle un beļģiešu kļūda uzbrukumā pārvērta maču drāmā ar laimīgām beigām. "Par daudz spēka izšķērdējām, pēdējā ceturtdaļā dzenoties pakaļ. Izšķirošajiem brīžiem tā nedaudz pietrūka," sprieda Anna Voutersa, kuras izmisuma tālmetiens pēdējā sekundē trāpīja pa groza stīpu."

Spēle nebija īpaši skatāma, jo abas komandas saprata tās nozīmi. Esmu ļoti priecīgs, ka čempionātā esam paveikuši jau otro labo darbu - vispirms tikām otrajā posmā, tagad ceturtdaļfinālā. Un īpašs prieks, ka sagādājām Beļģijas komandai pirmo zaudējumu turnīrā," Ainars Zvirgzdiņš pateicās meitenēm par otrajā puslaikā radīto lūzumu spēles gaitā. Savukārt Beļģijas izlases galvenais treneris Lorāns Bufārs, kuram tiek piedēvēta frāze "Latvijas izlase spēlē primitīvu basketbolu", savu viedokli preses konferencē pēc spēles paust nevēlējās.

Četras uzvaras līdzšinējās piecās spēlēs ļāvušas Latvijas izlasei sākt izskatīt iespējamos sāncenšus ceturtdaļfinālā. Šķiet, ideālais variants būtu pirmā vieta grupā (tas gan nav tikai latviešu rokās) un pretiniecēs Baltkrievijas vai Serbijas izlases. Nekādu monstru neatgādina itālietes, taču ar turnīra saimniekiem izslēgšanas turnīrā labāk tomēr netikties - tiesnešu faktors u.tml. No trim "smagsvariem" mūsējām spēles ziņā visneērtākās droši vien būtu Francijas basketbolistes. Ar Spāniju šogad jau ir spēlēts diezgan līdzīgi, bet Krievijas izlase čempionātā vismaz pagaidām rāda netipiski bālu spēli. Tomēr konkrētākas izslēgšanas turnīra aprises kļuva zināmas tikai pirmdien pirms pusnakts, kad F grupas otrās kārtas centrālo spēli aizvadīja spānietes un francūzietes.

Latvija pret Beļģiju

Santa Dreimane 7
7 min, 0 p. Aizsardzībā savu darbu paveica, uzbrukumā palaida garām divas iespējas atzīmēties ar gūtiem punktiem.

Zane Eglīte 7
22 min, 0 p., 2 atl., 2 pārķ. Uzbrukumā pārsvarā aprobežojās ar sadarbību pieteikšanu, toties aizsardzībā diezgan sekmīgi nospēlēja pret beļģu saspēles vadītāju Vambi.

Zane Tamane 7
19 min, 4 p., 3 atl., 2 piesp., 2 bloki, 5 kļ. Sāka pieticīgi un pārāk bieži kļūdījās. Taču pamazām uztaustīja īstos ieročus pret Voutersu, izraisot beļģu zvaigznē skarbas dusmas. Zināmā mērā kļuva par visas spēles psiholoģiskā pagrieziena autori.

Gunta Baško 8
26 min, 14 p., 3 atl., 2 pārķ., 2 kļ. Pirmajās 25 minūtēs turpināja aizrauties ar avantūrām. Toties vēlāk iegrožoja sevi komandas interesēs un nospēlēja gan lietderīgi, gan rezultatīvi. Pēdējās sekundēs pārķerot piespēli, faktiski izšķīra mača likteni.

Liene Jansone 8
36 min, 15 p., 8 atl., 2 piesp., 2 kļ. Bija sekmīgākā no latviešu centra spēlētājām cīņā ar Voutersu, izcīnīja vērtīgas atlēkušās bumbas pie Beļģijas groza. Ar katru nākamo spēli turpina uzlabot sniegumu.

Anete Jēkabsone 9
39 min, 27 p., 7 atl., 4 piesp., 4 kļ. Gan ar, gan bez partneru palīdzības prata izkļūt no ciešās segšanas un kārtējo reizi apliecināja uzbrukuma līderes statusu. Caurgājieni vismaz soda metienos nesa 100% atdevi (10/10). Aizsardzībā veiksmīgi darbojās pret bīstamo Vambi.

Ieva Tāre 7
27 min, 2 p., 5 atl., 2 piesp. Punktu gūšanā pietrūka ātruma un asuma. Toties saspēles organizēšanā, cīņā pie abiem groziem un aizsardzībā paveica ļoti daudz.

Ieva Kubliņa 7
24 min, 7 p., 5 atl., 5 kļ., 5 piez. Deva svarīgu ieguldījumu izšķirošajā trešajā ceturtdaļā (punkti, atl.bumbas). Tomēr kopumā palika abu pārējo latviešu centra spēlētāju ēnā.

Dita Krumberga b/a
Nespēlēja, trenera lēmums

Anita Teilāne b/a
Nespēlēja, trenera lēmums

Aija Brumermane b/a
Nespēlēja, trenera lēmums

Ilze Ose–Hlebovicka b/a
Nespēlēja, trenera lēmums

---


Pārpublicēts raksts
02.10.07 Latvijas Avīze
Latvietes iekļūst astotniekā
Māris Siliņš


Šāvakara spēle pret Vācijas izlasi ietekmēs tikai vietu secību grupā

Latvijas sieviešu basketbola izlase, ar 69:66 uzvarot beļģietes, nodrošinājusi sev vietu Eiropas čempionāta astoņu labāko komandu skaitā, kas šīs nedēļas nogalē dalīs ne tikai medaļas, bet arī vietas olimpiskajā kvalifi kācijas turnīrā.

Svētdienas rītā dzīvi latvietēm atviegloja Turcijas izlase, pārspējot Vācijas basketbolistes, tomēr īstai drošībai par vietu astoņu labāko komandu skaitā mūsējām vajadzēja uzvarēt Beļģiju. Ar sviedriem un asinīm, ar milzīgu pašatdevi tas arī izdevās, Latvijas izlasei jau otro Eiropas čempionātu pēc kārtas nodrošinot vietu ceturtdaļfi nālā. Šovakar spēle pret Vāciju ietekmēs tikai E grupas pirmo trīs vietu izkārtojumu.

''Priecājamies par otru labi paveikto darbu - iekļūšanu ceturtdaļfi nālā. Esmu pateicīgs meitenēm par cīnīšanos, spēles gaitas laušanu un otrajā puslaikā veikto izrāvienu pretī uzvarai. Esmu maksimālists - uzvaras nav jādāvina, un par to cīnīsimies arī pret Vāciju,'' sola Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Recepte Beļģijai

Beļģijas izlase pirmajās četrās spēlēs nebija izjutusi zaudējuma rūgtumu, taču latvietēm vēl no pērnā kvalifi kācijas turnīra bija saglabājusies recepte, kā šo komandu uzvarēt. Tiesa, spēles pirmajā puslaikā no iecerētā nekas īsti neizdevās. Pirmkārt - pašām savu kļūdu dēļ: pēc pirmā puslaika tās sakrājās 15 (!), tāpēc rezultāts 26:28 bija labākais, uz ko varēja cerēt.

Turklāt uzbrukumā pārāk bieži viss beidzās ar individuālās meistarības demonstrēšanu un sarežģītiem metieniem. Problēmas komandas spēlē bija acīm redzamas, Anete Jēkabsone-Žogota tika krampēta īpaši, un rezultāts pirmās ceturtdaļa beigās kļuva draudošs - 9:18. Par īstu nelaimes putnu pirmajā puslaikā kļuva Zane Tamane - kļūdījās pati, aizsardzībā Voutersa viņu apspēlēja dažādos veidos un beigu beigās Zane vēl patrāpījās beļģietes elkoņa ceļā. Asumi laukumā, pārsista lūpa, asinis un asaras vairāk piestāvētu kādām citam sporta veidam, taču šajā raksturu cīņā latvietes izrādījās pārākas. Arī mūsējo elkoņi bija tikpat asi, un no Voutersas neviens nebijās - nākamajās 13 minūtēs līdz trešās ceturtdaļas beigām Eiropas labākā centra spēlētāja iemeta tikai vienu grozu no spēles.

Pēc pārtraukuma latvietes samazināja kļūdu skaitu un vēl ciešāk noslēdza pieejas savam grozam. Bez Voutersas citu veiksminieču nebija un, krājot punktu pa punktam, latvietes rezultātā tika garām - no 32:36 iznāca 43:36. Ierunājoties mūsu tālmetienu artilērijai - Ieva Kubliņa, Liene Jansone un Gunta Baško - trešo ceturtdaļu izdevās pabeigt ar desmit punktu pārsvaru (54:44). 32. minūtē beļģiešu zonas aizsardzībā vēl vienu naglu iedzina Ieva Tāre (59:46), pēc Jēkabsones-Žogotas trejača 36. minūtē bija tie paši plus desmit (62:52). Diemžēl vēl viena mūsējo kļūdu porcija un neveiksmes metienos beļģietēm ļāva spēli izlīdzināt, un priekšpēdējā minūtē visu vajadzēja sākt no jauna (63:63).

Par laimi, Latvijas izlase bija izcili precīza no soda metienu līnijas (Jēkabsonei- Žogotai 10/10), bet pie rezultāta 67:66 mūsējo labā beļģietes 11 sekundes pirms spēles beigām kļūdījās, un Baško pārtvertā bumba bija uzvaras vērtē.

Visas par vienu, viena par visām

''Pirmajā puslaikā par daudz respektējām pretinieces un nervozējām. Otrajā puslaikā paveicām lielisku darbu aizsardzībā un izcīnījām uzvaru. Arī Zanes Tamanes savainojums saliedēja komandu - esam visas par vienu un viena par visām,'' saka teicamu darbu zem groziem un pret Voutersu paveikusī Liene Jansone. ''Labi nospēlējām aizsardzībā, kas bija ļoti grūti izdarāms pret Beļģijas izlasi un tās līderi Voutersu, kurai šodien bija fantastiska spēle,'' piebalso neapšaubāmi labākā Latvijas izlases spēlētāja un Eiropas čempionāta rezultatīvākā basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota.

---

01.10.07 Beļģijas spēlētāja Anke De Mondt : "Iepriekš es jau biju spēlējusi dažas spēles pret Aneti Jēkabsoni, viņai ir ļoti daudzpusīga spēle un lieli ātrumi. Viņas segšana man paņēma daudz enerģijas, un tas izpaudās manā spēlē uzbrukumā." (basketfeminin.com).
30.09.07 Fiba raksts
30.09.07
Basketfeminin spēles apraksts (tulkojums uz angļu) .


---


30.09.07
PIRMS SPĒLES.

fiba...
espSyriana...

Jumtalapa : Beļģijas galvenie trumpji ir Eiropas labākā basketboliste Ann Wauters un Eiropas trijnieka sieviešu basketbola treneris Laurent Buffard. Latvijas galvenie trumpji ir teiksmainā Anete Jēkabsone un tomēr drusku labāks pamatsešinieks. Pārbaudes spēles zaudējums dos papildus motivāciju, bet kvalifikācijas divas uzvaras dos papildus pārliecību. Beļģija ir ņemama!

Beļģijas spēlētāja Nele Deyaert : "Tagad mēs domājam par Latviju. Ir mūsu galvās tā ideja par 5.vietu, kas dotu musms iespēju tikt uz Olimpisko kvalifikācijas turnīru" (29.09.07 basketfeminin.com). Beļģijas galvenais treneris Laurent Buffard : "Man nepatīk viegla spēle ar Turciju pirms galvenās spēles ar Latviju. Mums ir svarīgi koncentrēties." (29.09.07 basketfeminin.com). Ivo Jirgens : "Beļģija - ciets rieksts. Latvijas izlases nākamās pretinieces Beļģijas basketbolistes, kas jau tikpat kā nodrošinājušas vietu ceturtdaļfinālā, pēdējā gada laikā iepazītas varbūt labāk nekā jebkura cita komanda čempionātā. Divreiz abas izlases tikās kvalifikācijas turnīrā, un abas reizes uzvarēja latvietes (71:67 un 70:63). Toties pārbaudes turnīrā pirms divām nedēļām beļģietes guva morālu revanšu (60:75). Ilgus gadus Beļģijas sieviešu basketbols saistījās gandrīz vienīgi ar Annas Voutersas vārdu (Eiropas gada labākās spēlētājas tituls, utt.). Taču gan kvalifikācijas turnīrs, gan Eiropas čempionāts pieradījis, ka pieredzējušajai centra spēlētājai ir nākušas klāt gana meistarīgas partneres - it īpaši tumšādainā saspēles vadītāja Katija Vambe, kura lielas nepatikšanas Latvijas izlasei sagādāja jau abās pagājušā gada spēlēs. Daudz plašāks ir arī to spēlētāju loks, kuras var radīt rezultātu, - centrs van Malderena, uzbrucējas de Monda, Devērta un Kallensa. Pieskaitot organizētu aizsardzību un uzvaras čempionāta pirmajos četros mačos, Beļģijas izlases sapņi par olimpisko kvalifikācijas turnīru nemaz nešķiet tik nereāli." (29.09.07 Diena). Beļģijas galvenā spēlētāja Ann Wauters : "Eiropas čempionātā mūsu minimālais uzdevums ir 5.vieta." (12.09.07 cskabasket.ru)

BEĻĢIJAS PĀRBAUDES SPĒLES 2007
http://basketinfo07.eclub.lv/parbaudes.htm

MATERIĀLI NO ŠĀGADA PĀRBAUDES SPĒLES AR BEĻĢIJU
http://basketinfo07.eclub.lv/namura.htm

MATERIĀLI NO PAGĀŠGADA KVALIFIKĀCIJAS SPĒLĒM


26.09.06
Ēriks Strauss (Sporta avīze) tā laika Latvijas izlases galvenajam trenerim Aināram Čukstem : Vai tev nerīvē kanti Beļģijas izlases galvenā trenera teiktais, ka Latvijas izlase spēlē primitīvu basketbolu?

- To viņš pateica pirms mūsu pirmās spēles ar Beļģiju. Ko nozīmē - primitīvs basketbols? Ja pretinieks tiek apspēlēts viens pret vienu un tiek gūts vajadzīgais rezultāts, vai tad tas ir primitīvs basketbols? Lai viņš saka, ko grib - man par to nav jāuztraucas. Ja Beļģijas izlase spēlē ļoti gudri un sarežģīti, tad kāpēc viņi mums zaudēja abos mačos? Protams, es negribu teikt, ka mēs spēlējam ļoti sarežģīti, veidojam baigi sarežģītas sadarbības. Visu spēli balstīju uz spēlētāju individuālo meistarību un biju cerējis, ka tā būs nedaudz labāka. Cerēju, ka grūtās situācijās vieglāk tiksim galā, spēlējot viens pret vienu, pieņemsim pareizākus lēmumus. Nekādā gadījumā nevēlos teikt, ka mūsu spēlētājas nav meistarīgas, taču katrai ir savi trūkumi, kuri ļauj cerēt uz vēl lielāku progresu nākotnē.


24.09.06
Co, www.esports.lv
Eu, veči un dāmas, ĪSTĀS bildes no Beļģija - Latvija!

20.09.06 LAT-BEL otrā spēle.

09.09.06 LAT-BEL pirmā spēle.
Pirms pirmās spēles Beļģijas izlases galvenais treneris Laurent Buffard : ”Latvijas izlase spēlē ļoti vienkāršu basketbolu un daudz paļaujas uz trīspunktniekiem. No mūsu puses vajadzēs nospēlēt ļoti organizēti.” (Avots: Basketfeminin.com)


---