Latviešu vasaras pieprasītākā Basketboliste

27.08.12

Interesanti, kurā klubā viņa spēlēs šoruden?
Varianti ir divi - TTT Rīga vai SK Cēsis.

Sasniegts jauns rekords - ļoti daudzas mūsu basketbolistes šovasar piedalījās 2 izlasēs (oficiālās spēlēs un/vai treniņos). Latvijas basketbola jaunā talante Kitija Laksa ir vienīgā, kura šovasar piedalījās pat 3 izlasēs [u16, u18, Sieviešu izlases treniņi]. Un ja nebūtu Fibaeurope limits, tad cipars varbūt kļūtu vēl treknāks... Ierobežojums - vienā gadā ne vairāk kā 2 izlases (oficiāli turnīri) - tika ieviests, lai aizsargātu spēlētājas no pārslodzes sekām. Pirms tam bija vairāki gadījumi, kad spēlētāja tika mocīta pa vairākām izlasēm. Piemēram, Oleksandra Kurasova (exGorbunova) 2004. gadā spēlēja 4 oficiālos turnīros : u18 Challenge Round (5 spēles, aprīlis), u18 Final Round (8 spēles, jūlijs), u20 Final Round (8 spēles, jūlijs-augusts), Ukraine Qualifying Round (6 spēles, septembris). 2005. gadā bija doma, ka mūsu Elīna Babkina varētu spēlēt 3 izlasēs, tomēr tieši tad stājās spēkā ierobežojums.

Pirms 2012. gada izlašu spēlēm šķita, ka šīs vasaras jaunā zvaigzne būs nevis Kitija Laksa, bet gan Kate Krēsliņa. Viena mocījās ar celi sezonas laikā, un tāpēc vairākas izlases nelikās reālas. Tikmēr otra cienījami nospēlēja visu sezonu, un u16 izlases pārbaudes spēlēs sakrāja iespaidīgu statistiku. Tomēr vasarā viss sagriezās otrādi - vienas celis bija derīgs, savukārt otras celis kļuva nederīgs... Mums ir tikai 2 jaunās zvaigznes, tāpēc viņu problēmas ar ceļiem apbēdina it sevišķi...

07.08.12 "Kitija Laksa ļoti veiksmīgi iekļāvās u18 komandas spēlē un principā varētu noderēt arī u20 izlasei, taču FIBA noteikumi paredz, ka vienā vasarā var spēlēt tikai divos Eiropas čempionātos. Biju cerējis, ka varēs palīdzēt Kate Krēsliņa, diemžēl viņas trauma izrādījās ļoti nopietna - ceļgala krustenisko saišu plīsums" (u20 izlases galvenais treneris Ainārs Čukste, basket.lv).

29.07.12 "Izskatās, ka ar Kitijas Laksas iesaistīšanos esam tikuši pie iepriekš trūkušā puzles fragmenta. Šai u18 komandai iepriekš bijušas labas spēles u16 čempionātā, daudzas meitenes labi cīnījās u18 čempionātā pērn, bet pietrūka izteiktas snaiperes, kura varētu pielikt rezultatīvu punktu komandas pūliņiem. Kitija šodien parādīja, ka var to izdarīt, gūdama svarīgus punktus tad, kad spēles liktenis vēl nebūt nebija izšķirts. Savukārt citas meitenes spēj vajadzības brīdī mērķtiecīgi nospēlēt uz līderi" (u18 izlases galvenais treneris Ainārs Čukste, basket.lv).

24.07.12 Pēdējā brīdī u18 izlasē ir iekļauta Kitija Laksa no u16, - ziņo basket.lv. Šīs nedēļas beigās viņa jau būs atguvusies no potītes savainojuma. Iepriekš u18 izlases galvenais treneris Ainārs Čukste izteicās, ka Krēsliņu un Laksu viņš ņemtu pat bez treniņiem.

22.07.12 Jānis Laksa, Elita Laksa, Kitija Laksa

22.07.12 Kate Krēsliņa un Kitija Laksa


16.07.12 "U16 meitenes [Kate Krēsliņa un Kitija Laksa], kas sākumā piedalījās [Sieviešu izlases] treniņos vairs nebija tās mazās meitenītes, kuras redzēju Jaunatnes līgas spēlē. Leca iekšā, darīja un spēja saprast, kas notiek" (Latvijas Sieviešu izlases kapteine Liene Jansone, basket.lv).


09.05.12 Kitija Laksa sāk treniņus Sieviešu izlasē


03.05.12 "Prieks, ka meitenes pamana un novērtē vecāko izlašu treneri. Rūpes sagādā tas, ka izcilo meiteņu ir maz un viņām krājas nogurums. Ir vēlme, lai viņas koncentrējas darbam sava vecuma izlasē, taču paredzams, ka Kate Krēsliņa spēlēs arī u18 izlasē. Viņa ir fiziski spēcīga un var pastiprināt spēli, laukumā nākot uz maiņu" (u16 izlases galvenā trenere Mudīte Zandere, basket.lv).

05.04.12 "Esmu ļoti priecīga, ka divas mūsu meitenes – Kate Krēsliņa un Kitija Laksa – tiks iesaistītas valstsvienības treniņos. Visaugstākā līmeņa basketbolam viņas, protams, vēl nav gatavas, taču perspektīvas ir labas un pat dažas nodarbības kopā ar Latvijas labākajām basketbolistēm viņām noderēs" (u16 izlases galvenā trenere Mudīte Zandere, basket.lv).

02.01.12 "U16 izlasei joprojām nevar palīdzēt komandas līdere Kitija Laksa, kura pagaidām trenējas individuāli" (Guntis Keisels, basket.lv).

21.12.11 "Sieviešu basketbolā 18-19 gadu vecumā atsaukties uz jaunību vairs nebūtu nopietni. Ņemot vērā pašreizējos spēku samērus un komandu iespējas, u18 izlasei vajadzētu būt otrajā vietā LSBL. Ko nozīmē, ja nav? Acīmredzot reālā situācija ar rezervēm nav rožaina. Ja vērtē pēc visstingrākajiem kritērijiem - kura jaunā varētu aizvietot kādu izlases spēlētāju - pēdējais kvalitatīvais pienesums bija Elīna Babkina, un tādā līmenī neviena šogad nespēlē. Ja kritērijus mīkstina, interesanti izskatās Kitija Laksa no u16 izlases. Ļoti labs materiāls, ko būtu grēks izniekot" (RTU Merks galvenais treneris Aivars Vīnbergs, basket.lv).

04.12.11 "Kitija Laksa līdz Jaungadam ārstēs ceļgala iekaisumu" (u16 izlases galvenā trenere Mudīte Zandere, basket.lv).

09.10.11 Laksa vs Babkina : debitēšanas sacīkste

23.08.11 Sieviešu izlases nākotnes prospekti Kit & Kat

Kitija Laksa - vasara 2011