Celmi jaunatnes ceļā uz Lielo sportu

09.01.11

LBS prezidenta amata kandidāti rosina uz pārdomām par jaunatni.
Valdis Voins :
"Pēc sporta skolu beigšanas ir svarīgi turpināt karjeru profesionālos klubos, lai gūtu pieredzi nopietnās spēlēs pret pieredzes bagātākiem spēlētājiem" (basket.lv). Bet ko darīt, ja spēlētājai nav pietiekami daudz talanta?
Normunds Aizpurs : "Perspektīvākie jaunie spēlētāji jāiepludina izlasē. Lai strādātu uz perspektīvu, tas ir jādara ar 18-22 gadīgiem, nevis ar 25-28" (basket.lv). Bet jauno mākslīga iepludināšana neļaus izlasei sasniegt augstus rezultātus tagadnē!

Izlases panākumi u20 līmenī nav garants, ka šīs jaunās spēlētājas iegūs redzamu lomu Lielajā sportā. Reti kurai uzreiz nāk klāt aģenti un aicina uz labiem klubiem. Reti kura tiek iesaukta lielajā izlasē. Lielākā daļa pēc u-karjeras spēlē švakās līgās vai pat pamet basketbolu. Un tā tas ir ne tikai pie mums, bet arī citās valstīs.

2002. gadā Latvijas u20 izlase EČ izcīnīja 4. vietu
Pēc tam klubos un lielajā izlasē veiksmīga karjera izvērtās 3 spēlētājām (Jēkabsone, Kubliņa, Tamane) - tas ir neparasti labs rādītājs. Viņu ceļš izdevās salīdzinoši gluds, jo visur laipni tika gaidītas. Šis tas sanāca arī Kārkliņai un Eibelei, jo izlasē bija brīvas vietas.

2005. gadā Latvijas u20 izlase EČ izcīnīja 3. vietu
Pēc tam klubos un lielajā izlasē veiksmīga karjera izvērtās tikai 1 spēlētājai (Brumermane). Šis tas sanāca arī Dreimanei. Babkina te netiek skaitīta, jo viņas īstais u20 gads bija 2009.

2009. gadā Latvijas u20 izlase EČ izcīnīja 3. vietu
Pēc tam klubos un lielajā izlasē veiksmīga karjera izvērtās tikai 1 spēlētājai (Babkina).

2010. gadā Latvijas u20 izlase EČ izcīnīja 3. vietu
Pēc tam klubos un lielajā izlasē veiksmīga karjera pagaidām izvēršas tikai 1 spēlētājai (Niedola). Protams, te vēl pāragri izdarīt kategoriskus secinājumus. Liels progress Amerikā vērojams Klintsonei, un
viņai ir labas iespējas šogad iekļūt lielajā izlasē. Droši vien vēl kāda šogad būs lielajā izlasē, bet kura tā būs, to šobrīd nav iespējams pateikt. Lielu lomu spēlē fakts, ka lielās izlases 12-niekā redzamas tikai 2 brīvas vietas, jo mūsu Sapņu 10-nieks ir gandrīz kā akmenī iecirsts.