Pirmais decembris - basketbola dzimšanas diena?


01.12.10 Viens Latvijas privātradio paziņoja, ka 1. decembris ir basketbola dzimšanas diena. Pirms vairāk kā 100 gadiem šajā dienā kāds amerikāņu fizkultūras skolotājs sporta zāles galos piestiprinājis pa augļu kastei un licis zēniem tajās mest futbola bumbu.

Jumtalapas vecis š.g. 1. decembra vakarā skatījās visu laiku labāko basketbola filmu (Hoosiers, 1986). Par radio ziņoto pateica jau pēc filmas noskatīšanās. Kāda sakritība, ka tieši tādā monumentālā dienā trāpījās redzēt tik būtisku filmu!

Pārbaudot radio ziņotā patiesīgumu, neizdevās gūt apstiprinājumu par 1. decembri kā basketbola dzimšanas dienu. Figurē 21. decembris, kad esot notikusi pirmā oficialā spēle, tomēr pirms tam jau tika spēlēts neoficiāli fizkultūras stundās, un arī pirmos 13 noteikumus basketbola tēvs James Naismith paziņoja pirms 21. decembra. Līdz ar to basketbola dzimšanas diena nav zinama, tik vien skaidrs, ka tā bija decembrī. Tādos neskaidros gadījumos dzimšanas diena ir svinama mēneša pirmajā dienā.

Interesanti, ka š.g. 10. decembrī pirmo basketbola noteikumu orģināldokuments tiks izsolīts prestižajā Sotheby’s izsolē Ņujorkā, un par unikālo dokumentu plānots iegūt vismaz 2 000 000 $.

Basketbola dzimšanas "apliecība"
(tur nav konkrēts datums, tikai mēnesis)