2003. gada U-21 Pasaules čempionāts

.
2003. gada U-21 Pasaules čempionātā U-21 Latvijas Sieviešu basketbola izlase izcīnīja 8.vietu. Tas ir izcils sasniegums, kam nav precedentu ne tikai Latvijas U-sieviešu basketbolā, bet arī visā Latvijas U-sporta vēsturē. Bet daudzi varbūt nezin, ka toreiz varēja būt vismaz pusfināls…

Latvijas apakšgrupas spēles :

Latvija – Austrālija 69:58 (!)
Latvija – Argentīna 75:63
Latvija – Krievija 71:69 (!), pagarinājumā
Latvija – Tunisija 88:42
Latvija – Ķīna 81:79

2003.gada U-21 Pasaules čempionāta turnīra tabula pēc apakšgrupu spēlēm pirms ceturtdaļfināla:
2003.gada U-21 Pasaules čempionāta rezultatīvākās spēlētājas pēc apakšgrupu spēlēm pirms ceturtdaļfināla (punkti vidēji spēlē) :

1. Jēkabsone (Latvija) 24,4
2. Song (Ķīna) 19,4
3. Vega (Argentīna) 18,6

4. Kubliņa (Latvija) 17,6
5. Bian (Ķīna) 15,6
6. Dos Santos (Brazīlija) 14,8
7. Jung (Koreja) 14,5
8. Lelas (Horvātija) 13,6
9. Sytniak (Krievija) 13,6
10. Fabbri (Horvātija) 13,2

Ceturtdaļfinālā Latvijai pretī nāca Horvātija. Vienkārši ideāli! Ko vēl vairāk var vēlēties? Latvija šajā spēlē neapšaubāmi tika uzskatīta par favorīti. Un tepat jau būs pusfināls! Te jāpasaka, ka šis čempionāts notika saulainā piejuras kūrortpilsētā. Nav smieklīgi!? Bet tā pilsēta atrodas Horvātijā (Šibenika), turklāt liela daļa no tās U-21 Horvātijas izlases spēlētājām sezonas laikā spēlēja tieši Sibenik klubā… Bez tam Horvātija īpaši ļoti labi spēlē savās mājās. Tagadējās Jumtalapas garīgais tēvs (šeit turpmāk - JGT) toreiz par augšminētajiem momentiem nedomāja un bija pārliecināts par Latvijas uzvaru. Čempionāta mājas lapā spēļu statistika tika raidīta tiešraidē, bija arī ierīkots čatiņš, kur cilvēki dažādās valodās kaut ko komentēja. Un sākoties liktenīgajam ceturtdaļfinālam, tajā čatiņā sliktā angļu valodā JGT visiem paskaidroja, ka Anete Jēkabsone un Ieva Kubliņa ir vislabākās un ka Latvija uzvarēs ne tikai Horvātiju, bet arī Brazīliju un ASV… Un kāds čatotājs uz to atbildēja, ka Latvija neuzvarēs pat Horvātiju, jo iepriekšējās spēlēs Anete Jēkabsone spēlējusi pa 37 minūtēm, ir pārāk nogurusi un skaties pats, kā viņa met garām… Ko gan Horvātija varēja likt pretī lieliskajai Latvijas izlasei? Horvātijai bija tikai divas zvaigznes (Lelasa un Fabri). Un Horvātija piedāvāja niknu aizsardzību pa visu laukumu, presējot mūsu iepriekšējās spēlēs jau tā nogurdinātās līderes. Līdz ar to rezultāts iznāca tāds, kāds tas iznāca - 45:55. Kas to zina, kas pie tā ir vainīgs, varbūt trenere, kura pārāk daudz lika spēlēt līderēm. Bet no otras puses, gribās taču uzvarēt katrā spēlē un Latvijas teiksmainajam trio Anete Jēkabsone – Ieva Kubliņa – Zane Tamane (toreiz Teilāne) nebija līdzvērtīgu maiņu. Turklāt Latvijai toreiz nebija pietiekami augstas klases saspēles vadītāju, kas varētu būtiski palīdzēt organizēt saspēli un nodrošināt minēto teiksmaino trio ar labām piespēlēm… Kā saka - “pēc kara jau visi gudri!” Anete Jēkabsone – visa 2003.gada U-21 Pasaules čempionāta 1.rezultatīvākā spēlētāja, Ieva Kubliņa – čempionāta 6. rezultatīvākā spēlētāja, 3. labākā atlēkušo bumbu vācēja un 2. labākā metienu bloķētāja, bet Zane Tamane (toreiz Teilāne) – čempionāta 1. labākā metienu bloķētāja un par 1. labākā atlēkušo bumbu vācēja. Lai būtu zvaigznes, jāļauj viņām daudz spēlēt. Un to U-21 Latvijas izlases trenere Maija Kubliņa arī darīja. Visu jau nevar gribēt, tāpēc nebūsim alkatīgi!

avoti :

basketinfo2004-2005.eclub.lv/u20.htm

u21 PČ-2003