05.07.08 Jumtalapa izspēlē OS 2008 (prognoze)

Grupu spēles (9.-17.aug)

A grupa : Austrālija 5-0 , Krievija 4-1 , Brazīlija 3-2 , Latvija 2-3 , Batkrievija 1-4 , Koreja 0-5 .

Izteiktas favorītes A grupā ir Austrālija un Krievija, pārējās izlases savā starpā uzvaras var sadalīt visādi, savukārt Koreja ir uzlūkojama kā pastarīte.

Pasaules čempione Austrālija uz Olimpiskajām spēlēm brauks ar vienu mērķi – zelta medaļas. Iespaidīgs dream team piecinieks : pg-Harrower + sg-Snell + sf-Taylor +pf-Jackson +c-Batkovic]. Divas atslēgas spēlētājas : pasaules labākā basketboliste Lauren Jackson & PČ-2006 MVP Penny Taylor. Pamatpieciniekam nav līdzvērtīgu maiņu. Batkovic pēdējās sezonās regulāri mokās ar savainojumiem. Austrālija nosauc 12nieku. Brazīlija par savu OS pretinieci Austrāliju.

Eiropas čempione Krievija uz Olimpiskajām spēlēm brauks ar mērķi spēlēt finālā (sākotnēji mērķis tika pozicionēts kā zelts, bet vēlāk vienojās par finālu). Tiek projektēts dream team piecinieks : pg-Hammon + sg-Korstin + sf-Abrosimova +pf-Shchegoleva + c-Stepanova. Atslēgas spēlētāja : eiropas labākā centre Maria Stepanova. Kad Stepanova nebūs uz laukuma, mačos pret citām OS favorītēm krievietēm klāsies visai grūti. Hammon pievienosies neilgi pirms OS, jo ir aizņemta WNBA. Nevarēs palīdzēt EČ-2007 all stars piecinieka Arteshina, jo ir stāvoklī. Problēmas ar traumām.

Pasaules iepriekšējo turnīru regulārā pusfināliste Brazīlija šobrīd piedzīvo grūtus laikus, jo daudzas vadošās spēlētājās izlasē karjeru ir beigušas, bet līdzvērtīgu aizvietotāju ir pamaz. Eventuālais piecinieks : pg-Claudia + pg-Karla + sf-Micaela + pf-Kelly + c-Erika. Atslēgas spēlētājas : Iziane, Erika, Micaela. Ziepju opera ”Iziane un treneris” laikam tomēr nebūs ar laimīgām beigām, jo nosauktas Brazīlijas 16 oficiālās OS kandidātes ir bez Izianes. Un te jau mums parādās cerība, jo Izianei būtu motivācija un spējas parādīt Latvijai, kur ”vēži ziemo”. Savukārt Erika nav spēlējusi pēdējos turnīros, jo mokās ar savainojumiem. Pieklājības pēc Jumtalpa prognozē, ka Brazīlija uzvarēs Latviju.

Eiropas ceturtā spēcīgākā izlase Latvija uz Olimpiskajām spēlēm brauks ar domu savā grupā izcīnīt trīs uzvaras, lai ceturtdaļfinālā pretī nāktu nosacīti vieglāka pretiniece. Koreja ir jāņem. Balkrieviju var paņemt. Jāmēģina ņemt arī Brazīliju, bet tur jau būs grūtāk. Svarīgi, vai ierindā būs mūsu trieciensešinieks : sg-Jēkabsone + sf-Baško + sf-Tāre + pf-Jansone + pf-Kubliņa + c-Tamane (nez, vai Tāre paspēs pietiekami atkopties). Nekur netika publiskots, ka OKT pret Japānu pēdējā ceturtdaļā spēli izvilka mūsu triecienpiecinieks. LBS prezidents Ojārs Kehris esot izteicies, ka OS papildus izloze ir laba, jo tagad mums būs vieglāka pretiniece ceturtdaļfinālā. Piemēram, ja mums būtu 3.vieta B grupā, tad ceturtdaļfinālā eventuāli pretī nāktu Krievija (bez variantiem), savukārt, ja mums būtu 3.vieta A grupā, tad ceturtdaļfinālā eventuāli pretī nāktu Ķīna (varianti ir). Vienā no intervijām Eiropas labākā basketboliste Anete Jēkabsone ārkārtīgi prātīgi pateica, ka grupā mums galvenās būs trīs spēles pret Baltkrieviju, Brazīliju un Koreju, uz tām tad arī ir jākoncentrējas. Ja gribēsim visu, tad nedabūsim neko. Mums nav tik daudz resursu, lai varētu mēģināt ņemt visu. Brazīlija par savu OS pretinieci Latviju. +Viedokļi par OKT papildus izlozi.

Eiropas trešā spēcīgākā izlase Baltkrievija uz Olimpiskajām spēlēm dosies ar mērķi iekļūt sešiniekā. Ja pagāšgad varbūt varēja teikt, ka Baltkrievijai EČ ar 3.vietu paveicās, tad šogad Baltkrievija apliecināja, ka ir viena no spēcīgākajām pasaulē, jo OKT tika 4niekā.

Āzijas potenciāli otrā spēcīgākā izlase Koreja mēģinās izkļūt no grupas. Ir spēlētāja ar WNBA pieredzi, un vēl vairākas labas spēlētājas no spēcīgās Korejas līgas. Eventuālais pamatpiecinieks : pg-Y.A.Choi + sg-Y.H.Beon + sf-Y.E.Kim + pf-S.M.Jung + c-K.R.Kim.

Korejas rezultāti aprīļa Good Luck turnīrā. Pēdējā laikā Korejas līga ir atteikusies no viesspēlētājām, kuru uzvārdi vēl 2007.gadā bija ārkārtīgi skanīgi.

[+esp par A grupu].

B grupa : ASV 5-0 , Ķīna 4-1 , Čehija 3-2 , Spānija 2-3 , Jaunzēlande 1-4 , Mali 0-5 .

Izteikta šīs grupas favorīte ir ASV. Savukārt Ķīna , Čehija un Spānija sadalīs pārējās ceļazīmes uz ceturtdaļfinālu. Jaunzēlande un sevišķi Mali ir izteiktas pastarītes. Mali būs ārkārtīgi pateicīga pretiniece, lai to sagrautu un uzkačātu sev lielāku punktu starpību, ar domu ierindoties augstākā vietā OS noslēguma tabulā, ja sanāk izkrist ceturtdaļfinālā.

OS galvenā favorīte ir ASV. Tik iespaidīgs un līdzvērtīgs sastāvs nav nevienai citai OS dalībniecei. Provizoriskais 12nieks (jau oficiāli zināmās – slīpajā) ir sekojošs.

pg : Bird / Whalen-?

sg : Smith / Pondexter / Beard-?

sf : Taurasi / Augustus / Catchings-?

pf : Parker / Thompson

c : Leslie / Fowles

Āzijas potenciāli spēcīgākā izlase Ķīna cer cīnīties OS par medaļām. Plusi : 1) mājas sienas, 2) specifiskais vietējais klimats, t.sk. smogs, 3) iespējams, pasaules labākais sieviešu basketbola treneris Tom Maher [OS-1996 bronza ar Austrāliju, OS-2000 sudrabs ar Austrāliju, OS-2004 sensacionāla iekļūšana ceturtdaļfinālā ar Jaunzēlandi]. Mīnuss : līderēm pietrūkst vajadzīgā līmeņa maiņas.

Spānija un Čehija pēc priekšā stādīšanas neprasās. Abas potenciāli ir spēcīgākas par Ķīnu, bet tikai ne Pekinā!

Jaunzēlande šodien vairs nav tik spēcīgā, kā pirms 4 gadiem Atēnās (prom ir treneris Tom Maher, un abas tā laika superzvaigznes Gina Farmer & Donna Willkins). Tagad potenciālā līdere ir pointgārde Angela Marino - aizvadītās sezonas Austrālijas līgas čempione. Jaunzēlandes 12nieks nosaukts.

Mali izlasi trennē eiropietis Jose Ruiz (viņš vēl nesen trenēja mūsu Guntu Baško Montpellier klubā), varbūt tāpēc Mali izlases spēle nebalstās tikai uz savu superzvaigzni (Hamchetou Maiga), kura jau ilgus gadus spēlē WNBA, un pagāšsezon arī Gambrinus klubā. Garaja galā Mali izlasei ir draftētā Nare Diawara, kura gan šosezon Francijas virslīgā maz dabūja spēlēt, jo salauza kāju.

[+esp par B grupu].


Ceturtdaļfināli (19.aug)

Ķīna vs Brazīlija +...

Austrālija vs Spānija +...

Krievija vs Čehija +...

ASV vs Latvija +...


Pusfināli (21.jūn)

Austrālija vs Ķīna +...

ASV vs Krievija +...


Fināls (23.jūn)

ASV vs Austrālija +...