01.07.08 Sporta avīze

Pārpublicēts raksts
Olimpiskais plāns gatavs!
Ēriks Strauss

Basketbolistēm atlikušas vairs tikai dažas dienas, lai atvilktu elpu pirms vasaras lielā notikuma – jau nākamās nedēļas sākumā nacionālā sieviešu basketbola izlase uzsāks sagatavošanās posmu Pekinas olimpiskajām spēlēm. Kamēr spēlētājas baudīja neilgo atvaļinājumu, tikmēr izlases treneri pa dienām un pat stundām plānoja treniņus un pārbaudes spēļu grafikus, bet Starptautiskā basketbola federācija tikmēr pārskatījusi savus oficiālos turnīrus un prestižajā Diamond Ball turnīrā, kas notiks Šanhajas apkaimē, atradusi vietu arī latvietēm.

FIBA atvieglo plānošanu

Pēcjāņu nedēļa izlases vadībai pagāja sagatavošanās posma plānošanas zīmē. Ar treniņu grafiku un vietas izvēli it kā nebija nekādu problēmu - spēka un izturības uzkrāšanai tika atvēlētas trīs nedēļas, un būtībā bija vienalga, vai tas tiek darīts Jūrmalā vai Rīgā, vai kaut kur citur Latvijā. Jau iepriekš bija skaidrība, ka gatavošanās vietu izvēle olimpiādei būs līdzīga kā pirms kvalifikācijas turnīra: Jūrmala un Rīga - vai Rīga un Jūrmala. Plāns nr. 1 paredzēja, ka pirmie fiziskās sagatavošanās soļi tiks sperti Rīgā un pēc tam Jūrmalā (Lielupē), bet pēkšņais notikumu pavērsiens ar FIBA piedāvājumu spēlēt Diamond Ball turnīrā treneriem lika pārskatīt jau gandrīz apstiprināto plānu - pirmā treniņu diena joprojām palika iepriekš plānotā (7. jūlijs), taču nometnes sākums būs Jūrmalā, nevis Rīgā. Nedēļu patrenējušās svaigajā Jūrmalas priežu gaisa («Man ļoti patīk Jūrmalas gaiss,» - tā Ainārs Zvirgzdiņš), izlase pārcelsies uz Rīgu, kur trenēsies atlikušās divas nedēļas.

Izlasei, kas iekļuvusi olimpiskajā turnīrā, it kā nebūtu ne mazāko problēmu sarunāt pārbaudes spēles ar sev vēlamām pretiniecēm, taču nemaz tik viegli ar meklēšanu negāja. Braukt kaut kur uz Spāniju vai vēl kādu Eiropas valsti nebija nekādas jēgas. Sarunāt pārbaudes spēles ar baltkrievietēm - arī ne, jo Pekinā taču būs jāspēlē vienā grupā. Tuvākās kaimiņvalstis jau labi sen ir saplānojušas savus pārbaudes spēļu grafikus, jo Lietuvai un Polijai jau labi sen bija zināms, ka rudens pusē būs jāspēlē 2009. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Cerīgi skati tika vērsti Āzijas virzienā, kur ar kādas aģentūras palīdzību tika taustītas šā reģiona izlases. Arī nekā prātīga, līdz brīdim, kad kādā pēcpusdienā

FIBA atsūtīja cerīgu ziņu ar jautājumu: vai Latvija vēlas piedalīties Diamond Ball turnīrā Ķīnā? Sieviešu izlasēm šāds turnīrs notiks jau otro reizi, un sastāvs bija nokomplektēts jau labi sen, protams, bez Latvijas izlases. Toties ar Japānu, kura tā arī neaizspēlējās līdz olimpiādei, un nešķita loģiski, ka līdzās olimpietēm Krievijai, Austrālijai, ASV, Ķīnai un Mali ir neolimpiete Japāna. Fibisti ātri noreaģēja, un, lai nomainītu Japānu pret kaut ko «olimpisku», Latvijas izlasei atbildes sniegšanai tika dotas tikai dažas stundas. Lēmums bija loģisks - jāpiedalās. Apstiprinājums spēlēt Diamond Ball turnīrā deva uzreiz divus labumus - pirmkārt, atkrita raizes par pārbaudes spēlēm, otrkārt, īsi pirms olimpiādes būs iespēja mēroties spēkiem ar ļoti stiprām izlasēm (Latvijas izlase būs vienā grupā ar Krieviju un ASV).

«Mums nebija plašu izvelēs iespēju, un atbilde FIBA piedāvājumam bija jāsniedz dažu stundu laikā. Jāteic, ka labāku piedāvājumu nebija, tāpēc bez ilgas domāšanas piekritām spēlēt šajā turnīrā. Pretinieki neapšaubāmi būs ļoti spēcīgi, un ej nu sazini, kad vēl mums izdosies uzspēlēt ar ASV izlasi. Pats pie sevis kalkulēju, kādi varētu būt plusi un mīnusi, spēlējot ar Krievijas un ar ASV izlasi. Pirmais pluss - tikai spēlēs ar ļoti spēcīgām pretiniecēm redzēsim savas vājās vietas. Pēc turnīra beigām līdz pirmajam mačam olimpiādē būs vēl nedēļa laika piesegt un izlabot savas kļūdas. Nākamais pluss: ja ar Krievijas izlasi iznāk nospēlēt cienīgi vai pat uzvarēt, iespējams, viņām pret mums radīsies bijība. Savukārt, ja mēs zaudēsim ar lielu punktu starpību, varbūt izdosies pretinieces iemidzināt. (Smejas.) Mums gan vienam no otra nav, ko slēpt. Es ļoti labi pārzinu Krievijas izlases spēlētājas, tieši tāpat arī krievi ir ļoti labi iepazinuši mūsu līderes. Nedomāju, ka viens otram spēsim sagādāt ļoti lielus pārsteigumus. It kā riskējam šajās divās spēlēs zaudēt ar lielu rezultāta starpību, un tas varētu nevairot ticību saviem spēkiem, taču turnīrā būs vēl viena spēle - ar otras grupas vājāko komandu, kas droši vien būs Mali izlase. Ar Āfrikas komandām spēlējām olimpiskajā kvalifikācijā un aptuveni varam nojaust šīs izlases spēku. Pabeidzot turnīru ar uzvaru pār Mali, būs iegūts pozitīvais noskaņojums,» piedalīšanās Diamond Ball turnīrā plusus un mīnusus pārskaita izlases galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš.

Pirms pāris dienām pārbaudes spēļu grafikā tika ieviestas nākamās korekcijas, un šobrīd ir skaidrs, ka no 21. līdz 23. jūlijam tepat Rīgā notiks triju izlašu - Latvijas, Ukrainas un Somijas - turnīrs. paredzams, ka 29. jūlijā pa ceļam uz Šanhaju latvietes piestās Helsinkos, kur aizvadīs vēl vienu pārbaudes maču ar somietēm, un ar to tad arī tiks pielikts punkts sagatavošanās posmam Eiropā.

Uz Pekinu bez Čukstes

Olimpiskās spēles nav viens un tas pats, kas Eiropas vai pasaules čempionāts, un ar šo realitāti pirmo reizi sastapsies mūsu basketbolistes. Olimpiskās spēles - tas skan lepni, taču apkārt basketbola laukumiem notiekošais ir patālu no tiem apstākļiem, kurus piedāvā olimpiskā kārtība. Nesenajā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Madridē uz Latvijas izlases rezervistu soliņa bija desmit cilvēku liels apkalpojošais personāls un ikviens būtu pelnījis sēdēt arī uz olimpiskā izlases soliņa, taču stingrie noteikumi basketbola savienībai liks pārskatīt šīs komandas komandā sastāvu. Olimpiskā kārtība paredz, ka basketbola izlasei oficiālais pavadošais sastāvs nedrīkst būt lielāks par pieciem cilvēkiem, bet tas nozīmē, ka puse no kvalifikācijas turnīra apkalpojošā personāla paliks mājās. Pastāv arī cita iespēja – par savu naudu dzīvot ārpus olimpiskā ciemata. Un tieši šo papildus ekstru gatava izmantot Basketbola savienība.

Izlases vadībai dzīvi nedaudz atvieglojis viens no Zvirgzdiņa palīgiem - Ainārs Čukste. «Vēl neesmu iesniedzis oficiālo atlūgumu, taču var teikt, ka es uz Pekinu nebraukšu. Ne tāpēc, ka es to nevēlētos, bet darba dēļ. Nesen tiku apstiprināts par TTT galveno treneri, un man darba būs ļoti daudz tepat Latvijā. Jau jūlija sākumā dodos mēnesi ilgā komandējumā uz ASV, uz WNBA, kur gūšu ne tikai pieredzi, bet arī meklēšu papildinājumu TTT. Neesot kopā ar izlasi sagatavošanās posmā, nebūs lietderīgi, ja pretendēšu braucienam uz Pekinu, turklāt augustā jau ir saplānots darbs klubā, kad sāksim vistiešāko gatavošanos jaunajai sezonai,» vasaras plānus atklāj Ainārs Čukste.