Sporta Avīze un Sports pirms OS

8.aug žurnāls Sports, Renārs Buivids : "Nav šaubu, ka uz Pekinu mūsu izlase nedevās tikai tūrisma braucienā. Par to liecina arī komandas vadības lēmums atteikties no līdzdalības OS atklāšanas cermonijā" - vienīgais citāts, ko daļēji ir vērts pārpublicēt [vāja prezentācija, ja neskaita brīnišķīgo fotomateriālu].


Pārpublicēts raksts
5.aug žurnāls Sporta avīze
Basketbolistes bez telefoniem
Ēriks Strauss

Viņnedēļ olimpiskais lieldraugs "Samsung" uz galda nolika 25 svaigākā modeļa mobilos tālruņus. Apd''avināti tika 20 olimpieši un vēl pieci olimpiskās komitejas funkcionāri. Smalkotehnoloģiju ražotāji izvēlējās apdāvināt olimpiskos debitantus, taču ne visus - acīmredzot jauno tālruņu ražošanas līnijas vēl nedarbojas ar pilnu jaudu, jo sieviešu izlase, divpadsmit basketbolistes, arī ir debitantes, taču viņām spīdīgās spēļmantiņas netika. bet ne jau dēļ telefoniem basketbolistes cīnījās par olimpiādi - ir daudz augstākas vērtības nekā izdienas prece - mobilais tālrunis.

Basketbolistes uz pekinu devās itin labā noskaņojumā : labi patrenējušās, aizvadījušas vairākas pārbaudes spēles - un pats galvenais! - ar divpadsmit gandrīz veselām spēlētājām. Pa ceļam apstājoties Helsinkos, latvietes aizvadīja pēdējo pārbaudes spēli tepat Eiropā, pārliecinoši apspēlējot somietes. prieks par uzvaru, bet vēl lielāks prieks par neticami ātro ievas tāres atlabšanu. 13jūnijā madridē pēdējā olimpiskās kvalifikācijas spēlē Tāre piedzīvoja šaušalīgāko kritienu karjerā : smags kritiens, un kreisā roka bezspēcīgi palika karājamies gar sāniem. Pirmais ārstu slēdziens - divi meneši bez nopietniem treniņiem, kas būtībā nozīmēja atvadas no Pekinas. Helsinkos latvietes spēlēja 29.jūlijā jeb pusotru mēnesi pēc šā negadījuma. Pirms pāris nedēļām ievas teiktais - "es vē paspēšu pretiniecēm pabojāt nervus" - neizklausījās pārliecinošs, taču teiktajā bija ielikta milzīga ticība brīnumam, kas tiešām ir noticis : pret somietēm Ieva ne tikai ielocīja savu savainoto roku, bet ar 14 punktiem kļuva par rezultatīvāko spēlētāju! Fantastiski!

Basketbola izlase viena no pirmajām devās Āzijas virzienā - pēc vienas dienas vizītes Helsinkos izlase jau ir ieradusies Ķīnā, kur Šanhajā aizvadījusi trīs spēles "Diamond Ball" turnīrā. Vispirms Krievija, pēc tam ASV, bet pēdējā mačā Ķīna, un tas arī viss - pēc pāris dienām jau Pekina un pirmā spēle olimpiādē. Un jau pirmajā mačā jātiekas ar vienu no favorītēm - ar krievijas izlasi, nesenajām Eiropas čempionēm, ar kurām pērn Itālijā tika spēlēts pusfinālā. Krievija - tas skan vareni, un basketbolistes neslēpj, ka šīs valsts piesaukšana vienmēr izraisa papildu trīsas, taču arī latvietes nav nekādas pienameitenes. Tieši krievietēm vairāk ir jāuztraucas par pirmā mača iznākumu, nevis latvietēm. Draudzējoties ar realitāti, zaudējums Krievijai mūsupusē tiks uztverts ar nožēlu, bet sapratni, savukārt krievietēm favorītes statuss plus vēl pirmās spēles mandrāža nebūt nav labākā draudzene. Tie ir faktori, kuri ir un kurus vajag izmantot, jo tik neuzvarama šī izlase tomēr nav. Tāpat Ainārs Zvirgzdiņš par katru Krievijas izlases spēlētāju zina daudz vairāk, nekā pretinieki par latvietēm. Atliek vien sagaidīt sestdienas pēcpusdienu, kad plkst 17.15 pēc Latvijas laika laukumā izies Latvijas un Krievijas izlases.

Pārējās pretinieces - Austrālija, Baltkrievija, Brazīlija, Koreja. Labi, lai austrālietēm jeb Pasaules čempionēm tiek čempionvienības tiesa, bet. ja Baltkrievijas agrāko gadu basketbola spīdekles nekautrējās savai izlasei prognozēt piekto vietu, tad arī latvietēm ir jāmet pieticība malā... Baltkrievijas basketbols mums ir ļoti labi zināms, kā spēlē brazīlija arī nav noslēpums, savukārt Koreja ir piecus santīmus labāk par japānu, ko mūsu meitenes pieveica olimpiskajā kvalifikācijā...

Sporta avīzes prognoze. Olimpiskajā turnīrā ir trīs, varbūt četras izteiktas favorītes : Austrālija, ASV, Krievija un turpat kaut kur arī Spānija. Pārējās izlases ir cienījamas pretinieces un savstarpējos mačos var gan uzvarēt,gan arī zaudēt - izņemot Mali un Jaunzēlandi. Latvija spēlēs vienā grupā ar Austrāliju un Krieviju, bet pārējās pretinieces ir no mūsu svara kategorijas. Tātad - paliek brīvas trešā un ceturtā, un vienu no tām izcīnīs latvietes. Kas notiks ceturtdaļfinālā, atkarīgs no tā, ar ko tajā būs jāspēlē. Ja izdosies izmukt no ASV, tad var padomāt arī par pusfinālu...